• Посилання скопійовано

Мобілізований голова представництва: дистанційна робота

Голову Представництва Британії в Україні мобілізували. Материнська компанія продовжує виплату зарплати в повному обсязі. Голова Представництва віддалено підписує елекронні документи, платежі (в статуті право підпису не може передаватися). Чи може компанія не надавати до ДПС інформацію про мобілізацію і надалі продовжувати виплату повної зарплати?

Як відомо, після внесених змін Законом №2352 до ст. 119 КЗпП, в частині скасування з 19.07.2022 р. у роботодавця відсутній обов’язок щодо нарахування та виплати середнього заробітку працівникам, призваним до лав ЗСУ. Таку виплату роботодавець може здійснювати добровільно, прийнявши відповідне рішення та оформивши його наказом.

Тож, якщо голову Представництва мобілізували після 19.07.2022 р., можна вважати, що було прийняте роботодавцем рішення (про що має бути наказ) про подальше (після 19 липня) нарахування середньої зарплати, яке може бути у будь-якому розмірі, зокрема, і у розмірі повної заробітної плати.

Що стосується підписання документів, то на час мобілізації Голова згідно з наказом, виданим на підставі документу, що підтверджує його мобілізацію, увільняється від виконання посадових обов’язків. Дистанційна робота мобілізованих працівників, в т.ч. керівників, законодавством не передбачена. 

Тож, на думку автора, одночасна служба і робота є порушенням законодавства. Згідно з абз. 9 ч. 2 ст. 265 КЗпП, це є порушенням інших вимог законодавства про працю, за що на юрособу накладається штраф у розмірі мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення. Втім, прямої заборони на суміщення військової служби та виконання адміністративних функцій за місцем роботи теж немає.

Вважаємо, що на час своєї мобілізації голова повинен передати право підпису іншій особі. Про це ми писали тут.

Окремо якимось документом чи в інший спосіб повідомляти податкову про мобілізацію голови не потрібно. Не потрібно й повідомляти держреєстратора про те, що функції голови на час мобілізації виконуватиме інша особа (на підставі рішення, протоколу, наказу, довіреності), оскільки до ЄДР вносять відомості про зміну керівника, а в даному випадку він увільняється від виконання своїх посадових обов’язків  і його повноваження не припиняються. Потрібно буде для особи, яка заміщатиме Голову замовити КЕП (подати повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого електронного підпису) та за потребою додати підпис на картку зразків підписів підписантів для надання права зняття готівки з поточного рахунку Представництва.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»