• Посилання скопійовано

Директор в армії: що з оформленням?

Директора підприємства забрали в армію як резервіста на підставі повістки. Він написав заяву на ім’я власника. Також є рішення власника про увільнення його від роботи і покладання обов’язків на головного бухгалтера. Чи потрібно ще оформляти наказ по підприємству, чи достатньо рішення власника?

При мобілізації директора виникає потреба у передачі права підпису іншій особі, яка його заміщає.

 

Директор має право делегувати право підпису

Тож, у випадку, якщо призивають директора, то директор може передати свої повноваження в повному обсязі іншій особі на час своєї відсутності, але тільки якщо йому надано таке право установчими документами підприємства. 

Тобто за відсутності заступника та наявності у директора права делегувати виконання своїх повноважень іншій особі (головбуху) директор видає наказ про те, що він відбуває для проходження військової служби й одночасно призначає особу, яка виконуватиме його обов’язки в період відсутності. Тож потрібно прописати в наказі покладання обов'язків директора на головбуха.

Зміна підписанта також вимагає зміни кваліфікованого електронного підпису. Особа, на яку покладено виконання обов’язків директора, не може користуватись його КЕП, тож для такої особи потрібно виготовити новий КЕП.

Таким чином, у разі призову директора, як резервіста на підставі повістки, видання власником одного рішення недостатньо, потрібно видати також наказ про увільнення від роботи, оскільки директор є найманим працівником у зв'язку із призовом на військову службу (див. зразок).

 

Зразок 

 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ

«ВЕСЕЛКА»

(ТОВ «ВЕСЕЛКА»)

 

Код ЄДРПОУ 123456789

НАКАЗ

 

25.02.2022                                                            Київ                                                № 7-к/тр

                       

Про увільнення Петра Кононенка

від роботи у зв’язку із призовом

на військову службу під час мобілізації

 Керуючись частиною третьою статті 119 Кодексу законів про працю України,

 

НАКАЗУЮ:

1.Увільнити КОНОНЕНКА Петра, директора підприємства, на час проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, зі збереженням середнього заробітку з 28.02.2022 до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення з військової служби.

2. Призначити тимчасово з 28.02.2022 ВАЛИЛЬЧЕНКО Людмилу, головного бухгалтера, виконувачем обов’язків директора на час мобілізації КОНОНЕНКА Петра до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення з військової служби.

3. За тимчасове виконання обов’язків директора бухгалтерії здійснювати ВАЛИЛЬЧЕНКО Людмилі доплату в різниці між розмірами в посадових окладах.

4. Юридичному відділу підготувати довіреність на право підписання господарських договорів та передати мені на підпис не пізніше сьогоднішнього дня.

5. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

 

Підстава: повістка Святошинського районного ТЦК та СП у м. Києві, Рішення засновника № 1 від 25.02.2022 р.

 

 Директор                                               Кононенко                      Петро КОНОНЕНКО 

 

Візи, відмітки про ознайомлення з наказом

 

Директор без права делегування підпису

Відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 207 ЦКУ, правочин, який вчиняє юридична особа, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства.

Тобто, щоб особа, яка заміщатиме директора могла представляти інтереси підприємства у правовідносинах з третіми особами потрібно видати їй довіреність. Якщо ж засновником було включено до ЄДР відомості про інших осіб, які, окрім директора, то вони можуть діяти від імені підприємства без довіреності.

Звертаємо увагу, якщо Статут не надає директору можливості передати свої повноваження іншій особі, то питання щодо заміни повинне вирішуватися загальними зборами учасників.

Повідомляти держреєстратора про те, що функції директора на час його військової служби виконуватиме інша особа (на підставі наказу, довіреності), не потрібно, оскільки до ЄДР вносять відомості про зміну керівника, а в даному випадку директор не змінюється і його повноваження не припиняються, він лише увільняється.

Нагадаємо, що працівникові, який буде виконувати тимчасово обв’язки директора та не є його штатним заступником, виплачують різницю в окладах. А в табелі час проходження директором служби відображається літерним кодом "ІН".

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»