• Посилання скопійовано

Визначення дати увільнення мобілізованого працівника

Компанія отримала від мобілізованого працівника довідку, де зазначено, що працівник перебуває на військовій службі з 25.02.2022 р. Але за фактом 25 та 28 лютого він передавав справи іншому працівнику. Від такого мобілізованого працівника отримано заяву, що ці 2 дні він просить вважати робочими. Чи може компанія на підставі цієї заяви вважати ці два дні робочими і почати виплачувати середній заробіток з 01.03.2022 р.?

Відповідно до ст. 119 КЗпП, на час виконання державних або громадських обов’язків працівникам гарантується:

  • збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку (до 19 липня 2022 р.);
  • збереження місця роботи (посади) (з 19 липня 2022 р., згідно з Законом №2352). Після цієї дати можлива лише добровільна виплата. Про це ми писали тут.

Що стосується питання, з якої дати нараховувати середній заробіток мобілізованому працівнику, то право на середню зарплату у працівника виникає з дати, зазначеної в документі (в довідці), про початок служби.

Порядок відбору та прийняття на службу у військовому резерві, строки, умови та порядок її проходження, а також підстави та порядок звільнення із служби визначаються Законом №2232. Призовники, яким надійшла повістка відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов'язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці (ч. 8 ст. 15 Закону №2232).

Згідно з ч. 3 ст. 22 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» для одержання права на передбачені законодавством гарантії мобілізований працівник повинен надати роботодавцеві один із документів, що підтверджують його мобілізацію:

  • мобілізаційне розпорядження;
  • повістку керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Також Мінекономіки вважає, що підставою для збереження місця роботи, посади і середнього заробітку є сам факт прийняття працівника на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби (який підтверджується наданими власнику або уповноваженому ним органу відповідними довідками, витягами з наказів тощо) під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення.

Отже, з вищезазначеного робимо висновок, що датою мобілізації є дата, зазначена в довідці, тобто, 25 лютого 2022 року.

Якщо мобілізований працівник 25 та 28 лютого передавав справи іншому працівнику, тоді потрібно уважно вивчити зміст довідки, можливо, 25 лютого потрібно було тільки відмітитися в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (бувший військкомат). Якщо це так, то тоді мав бути ще якийсь документ: витяг з наказу, довідка  чи повістка з датою прибуття до призовної дільниці. Проте, якщо в самій довідці вже зазначено 25 лютого прибути до призовної дільниці, то працівника наказом потрібно увільнити саме з 25 лютого з нарахуванням середнього заробітку. Та у табелі такий працівник відображається літерним позначенням «ІН» теж з 25 лютого.

Заява працівника з проханням рахувати зазначені два дні робочими не є підставою для ненарахування середньої зарплати та не звільняє роботодавця від відповідальності, тому що по факту працівник не повинен був виходити на роботу. 

Про те, яку відповідальність понесе роботодавець за невиплату середнього заробітку мобілізованому працівнику ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»