• Посилання скопійовано

Скорочення та одночасне переведення мобілізованого працівника на іншу посаду

Підприємство хоче внести зміни до штатного розпису - скоротити посаду охоронця і ввести підсобного робітника (оклад не змінюється). Чи можна мобілізованого охоронця перевести на посаду підсобного робітника?

Відповідно до ст. 42 КЗпП при скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

При вивільненні працівників у випадках змін в організації виробництва і праці враховується переважне право на залишення на роботі, зокрема, працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, - протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

Держпраці в Харківській області повідомляють: заборони щодо звільнення мобілізованих працівників з роботи у зв’язку із скороченням штату або чисельності працівників законодавством про працю не передбачено.

У той же час, якщо є можливість не звільняти такого працівника, то краще зачекати до завершення бойових дій – до його демобілізації. Тобто, остаточне скорочення мобілізованого працівника все одно відбудеться після його демобілізації, після того, як він відмовиться від запропонованих йому вакантних посад.

Про відповідальність за звільнення мобілізованого працівника ми писали тут.

Проте в ситуації, що розглядається, роботодавець хоче скоротити посаду (охоронець), яку займає мобілізований працівник, та одночасно перевести на новостворену посаду (підсобного робітника), зі збереженням окладу.

Таким чином, оскільки за працівником, призваним на військову строкову службу на особливий період, роботодавець зберігає місце роботи і посаду (ст. 119 КЗпП), тобто лише увільняє працівника від виконання трудових обов’язків на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, то у разі скорочення посади повинен перевести його до нового штатного розпису. При цьому роботодавець має перевести працівника на вакантну посаду, яка відповідає його професії та кваліфікації (рівнозначній нинішній посаді або нижчій).

Свого часу аналогічну думку з цього питання висвітлювало Управління Держпраці у Закарпатській області - тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»