• Посилання скопійовано

Нарахування зарплати в поточному місяці за попередні

ТОВ знаходиться в Донецькій обл. (м. Слов'янськ). З 24.03.2022 р. призупинені трудові договори. Директор за можливості продавав товари зі складу в квітні (4 дні), травень (3 дні), червень (7 днів). Зарплату за ці дні може нарахувати в липні, бо відновили договір з бухгалтером для здачі звітності. Як відобразити в об’єднаній звітності? Чи будуть штрафи за невиплачену зарплату?

Нарахування зарплати

Відповідно до ст. 10 Закону №2136, заробітна плата виплачується працівнику на умовах, визначених трудовим договором. Роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати.

Тобто, незважаючи на воєнний стан, роботодавець має нараховувати зарплату працівникам на умовах, передбачених трудовим договором. Тому, незважаючи на те, що роботодавець нещодавно продовжив договір з бухгалтером, останній має нарахувати зарплату з квітня по червень, нарахувати ЄСВ, утримати ПДФО та ВЗ, але без виплати та перерахування податків та зборів. Виплата зарплати та перерахування податків здійснюється та відображається в об’єднаній звітності по факту, в даному випадку - у липні 2022 р.

 

Відображення в об’єднаній звітності

У додатку 1 об’єднаної звітності заробітна плата та суми нарахованого ЄСВ відображаються за фактом нарахування незалежно від того, виплачена вона, чи ні. 

А ось в додатку 4ДФ нарахована, але своєчасно не виплачена зарплата відображатиметься так:

1. у місяцях нарахування з квітня по червень будуть заповнені такі графи:
- 3а – сума нарахованого доходу;
- 4а – сума нарахованого ПДФО;
- 5а – сума нарахованого ВЗ;
- графи 3,4 та 5 не заповнюватимуться, оскільки відсутній факт виплати зарплати та сплати податків та зборів;

2. у місяці виплати (липні) зарплати та перерахування податків та зборів за квітень-червень заповняться такі графи:
- 3 – сума фактичної виплати зарплати;
- 4 – сума фактично перерахованої суми ПДФО;
- 5 - сума фактично перерахованої суми ВЗ;
- графи 3а, 4а та 5а за відповідний період повторно не заповнюються.
В цих графах зазначатиметься нарахована зарплата та утримані податки та збори за липень, а у разі їх своєчасної виплати ці суми додадуться до сум, які виплачуються за період квітень-червень, тобто знайдуть своє відображення у графах 3,4 та 5.

 

Штраф за невиплачену зарплату

Статтею 10 Закону №2136 також передбачено звільнення роботодавця від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.

Проте звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати заробітної плати.

У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойових дій, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.

Тобто, звільнення від відповідальності за порушення зобов'язання внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили (форс-мажор) не звільняє від виконання самого зобов’язання.

Нагадаємо, що Торгово-промислова палата України засвідчила факт настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) з 24 лютого 2022 року (лист ТПП від 28.08.2022 р. № 2024/02.0-7.1). 

Таким чином, якщо роботодавець доведе, що несвоєчасна виплата трапилася якраз через ведення бойових дій на території, де знаходиться підприємство, на наш погляд, санкцій бути не повинно. 

Перелік територій зафіксований та оновлений можна переглянути тут>>

У разі, якщо підприємство знаходиться на території, на якій не ведуться бойові дії і при відновленні перевірок буде встановлено факт несвоєчасного перерахунку зарплати працівнику, то роботодавець буде нести відповідальність відповідно до законодавства. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»