• Посилання скопійовано

Право сумісника на відпустку

Працівника прийнято на роботу з 01.11.2021р. за сумісництвом на 0,25% від посадового окладу. В червні хоче йти у відпустку. Чи має він право на відпустку і в якому розмірі?

Відповідно до ст. 2 Закону про відпустки, право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Тобто щорічну основну відпустку сумісникам надають такої самої тривалості, як і іншим працівникам відповідної професії, які працюють на умовах повного робочого часу, й оплачують згідно із законодавством. Тож, робота працівника за сумісництвом на умовах неповного робочого дня не впливає на тривалість щорічної відпустки. 

Працівники-сумісники мають право не лише на щорічну основну відпустку, а й на інші види відпусток, зокрема, на додаткову соціальну відпустку для працівників, які мають дітей; відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами; відпустку без збереження заробітної плати. При цьому відпустка у зв’язку з навчанням не передбачена.

Частиною 5 ст. 10 Закону про відпустки визначено, що право працівника на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві.

Таким чином, працівник сумісник, який прийнятий на роботу 01.11.2021 р. має повне право на відпустку повної тривалості в червні, оскільки перебував з роботодавцем у трудових відносинах 7 місяців. 

Оплату відпустки сумісникам провадять у такому самому порядку, як і працівникам, які працюють за основним місцем роботи, керуючись Порядком №100

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»