• Посилання скопійовано

Підприємство змінило графік роботи: що з середньою зарплатою для мобілізованого працівника?

Середньоденна зарплата мобілізованого працівника складає 644 грн з розрахунку на 8-годинний робочий день. Підприємство переводить всіх працівників на 4-годинний робочий день. Як нарахувати зарплату мобілізованому працівнику? Чи перераховується середньоденна зарплата відповідно до нового графіка роботи підприємства?

Частина 3 ст. 119 КЗпП передбачає гарантії мобілізованим працівникам, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення у вигляді збереження місця роботи, посади і середнього заробітку на підприємстві на якому вони працювали на час призову.

Також підприємство повинно нараховувати та виплачувати мобілізованим працівникам середній заробіток, керуючись Порядком №100, з першого дня служби до дня фактичного звільнення.

Згідно з ст. 52 КЗпП для працівників установлюється п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями. При п'ятиденному робочому тижні тривалість щоденної роботи (зміни) визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку або графіками змінності, які затверджує власник або уповноважений ним орган за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації з додержанням установленої тривалості робочого тижня (ст. 50 і 51).

Тобто, до впровадження неповного робочого часу, на підприємстві ПВТР був встановлений 8-годинний робочий час при п'ятиденному робочому тижні з двома вихідними днями суботою та неділою. 

Наразі, перехід підприємства на 4 години на день є зміною істотних умов праці для працівників за ст. 32 КЗпП, про які працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці. Враховуючи воєнний стан, ч. 3 ст. 32 КЗпП та інших законів України щодо повідомлення працівника за два місяці про зміну істотних умов праці не застосовуються (ч. 2 ст. 3 Закону №2136).

Але в будь-якому випадку в наказі про зміну істотних умов праці мають бути підписи працівників про згоду працювати за новим графіком роботи.

Таким чином, якщо працівник до мобілізації не був ознайомлений під підпис в наказі з впровадженням на підприємстві нового графіку, то відповідно і згоди він своєї на це не дав, тому  роботодавець має продовжувати нараховувати середній заробіток за повний робочий день на підприємстві за попередньо визначеною середньоденною зарплатою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»