• Посилання скопійовано

«Шестиденка»: зміна вихідного дня

Працівник у ФОПа на ІІІ групі ЄП за ставкою 5% працює за 40-годинним графіком при 6-денному робочому тижні з понеділка по п’ятницю 7 годин, в суботу 5, вихідний - неділя. З жотня ФОП планує змінити графік роботи: з вівторка по неділю, вихідний - понеділок. Які документи потрібно переоформити? За повністю відпрацьований місяць виплачувати зарплату та за роботу в неділю - подвійний тариф?

Шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем вводять тільки в організаціях, де за характером виробництва і умовами роботи встановлення п’ятиденного робочого тижня недоцільне (ч. 2 ст. 52 КЗпП). 

При шестиденному робочому тижні тривалість щоденної роботи не може перевищувати 7 годин при тижневій нормі 40 годин, 6 годин при тижневій нормі 36 годин і 4 годин при тижневій нормі 24 години.

Напередодні святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП) тривалість роботи працівників, крім працівників, зазначених у ст. 51 цього Кодексу, скорочується на одну годину як при п'ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні. Напередодні вихідних днів тривалість роботи при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 5 годин (ст. 53 КЗпП).

Відповідно до ч. 1 ст. 67 КЗпП, при п'ятиденному робочому тижні працівникам надаються два вихідних дні на тиждень, а при шестиденному робочому тижні - один вихідний день.

При цьом загальним вихідним днем є неділя. 

Тож, щоб виконати вимоги ч. 2 ст. 52 КЗпП та ч. 2 ст. 53 КЗпП, для 40-годинного робочого тижня тривалість робочого часу розподіляють так: 5 днів роботи по 7 годин + 5 годин роботи в передвихідний день.

Статтею 68 КЗпП установлено, що на підприємствах, в установах, організаціях, де робота не може бути перервана в загальний вихідний день у зв'язку з необхідністю обслуговування населення (магазини, підприємства побутового обслуговування, театри, музеї тощо), вихідні дні встановлюються місцевими радами. 

А ст. 69 КЗпП визначено, що на підприємствах, в установах, організаціях, зупинення роботи яких неможливе з виробничо-технічних умов або через необхідність безперервного обслуговування населення, а також на вантажно-розвантажувальних роботах, пов'язаних з роботою транспорту, вихідні дні надаються в різні дні тижня почергово кожній групі працівників згідно з графіком змінності, що затверджується власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації.

Таким чином, якщо з 1 жовтня 2021 р. працівнику впровадити індивідуальний графік роботи, то й вихідні дні потрібно встановлювати індивідуально. 

Тому впровадження індивідуального графіку роботи працівнику з вівторка по неділю з дотриманням 40-годинного робочого тижня: 5 днів роботи по 7 годин та 5 годин роботи в неділю з вихідним днем такого працівника в понеділок не призведе до порушення ст. 67 КЗпП.

Щодо переоформлення документів у разі зміни, то потрібно внести зміни до правил внутрішнього трудового розпорядку, якщо в них попередньо було передбачено графік роботи. Крім того, потрібно видати наказ про впровадження індивідуального графіку роботи та ознайомити з ним працівника під підпис. Писати заяву працівнику не потрібно.

Що стосується оплати, то за всі відпрацьовані дні за графіком працівник отримає встановлений оклад. Подвійної оплати за роботу у неділю не буде, тому що це - робочий день працівника.

Нагадаємо, що подвійна оплата за ст. 72 КЗпП чи надання іншого дня відпочинку за ст. 71 КЗпП проводиться/надається лише, коли працівника залучають до роботи у його вихідний день. У разі, якщо працівника залучили б, в даному випадку, у понеділок, який є його вихідним днем, тоді б потрібно було проводити подвійну оплату за цей день зверх окладу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Період для обчислення відпускних у 2024 році
    У березні 2024 року працівник йде у відпустку за попередні роки (не звільняється), використовуючи дні, набуті до 2023 року. Як при розрахунку обчислювати середню зарплату: за останні 12 місяців чи з виплат, нарахованих у 2023 році (з 01.01.23 по 31.12.23 рр.)?
    15.03.20241 753
  • Компенсація працівнику вартості спецодягу
    Працівник підприємства 2 березня 2024 року придбав за власний кошт спецодяг для себе (медичний костюм). Чек ПРРО надав в бухгалтерію 12 березня 2024 року. Чи може підприємство відшкодувати працівнику кошти на придбання одягу і в який термін? Які документи треба оформлювати?
    15.03.2024266
  • Право батьків на податкову знижку на навчання дитини
    Чи має право мати (за контрактом – платник за навчання) на податкову знижку за навчання сина, студента денної форми, який у 2023 році почав офіційно працювати та отримувати зарплату за неповний робочий день, у 2023 році зареєстрований ФОПом та отримує дохід від підприємницької діяльності?
    14.03.202453
  • Робота за графіком 2/2: табелювання та зарплата
    Магазин працює з 9:00 до 19:00. Працівники працюють по змінах (два дні через два). Оклад - 7100 грн. За яким графіком треба працювати, щоб зарплата становила 7100 грн? Чи потрібно робити кожного місяця графік змінності? Що прописати в трудовому договорі?
    13.03.202487
  • Чи можна встановити водіям ненормований робочий день?
    На підприємстві працюють водії, які здійснюють вантажні перевезення по Україні та за кордоном. Чи можна встановити їм ненормований робочий день? Як в такому випадку оплачувати їх працю? Чи будуть додаткові відпустки тощо? Якщо водій не має змоги щодня повертатися до місця роботи, чи буде службова поїздка вважатися відрядженням?
    11.03.202487