• Посилання скопійовано

Табелювання часу відрядження зовнішнього працівника

Як правильно табелювати зовнішнього сумісника у відрядженні? На основній роботі він в відгулах, але його табелюють. Чи має право підприємство відправляти такого працівника у відрядження і закривати 8 годин за дні у відрядженні та оплачувати за середнім?

Табель обліку використання робочого часу ведеться як на працівників, які працюють за основним місцем роботи, так і на працівників, які працюють за сумісництвом.

Згідно з ч. 3 ст. 121 КЗпП, за відрядженими працівниками зберігається впродовж усього часу відрядження місце роботи (посада).

Тобто на час відрядження особи, яка працює за сумісництвом, оплата праці провадиться підприємством, що її відрядило. Порядок обчислення відрядження передбачено Порядком №100, і він не містить жодних особливостей для оплати днів відрядження працівникам, які працюють за сумісництвом.

У разі направлення працівника у відрядження на роботі за сумісництвом, у табелі дні перебування у відрядженні відмічають: у першому рядку умовне літерне позначенням «ВД» або цифровий код «07» - відрядження, а у другом - тривалість роботи у відрядженні, тобто 8 годин.

Звертаємо увагу, що у п. 16 Постанови Пленуму ВСУ від 24.12.1999 р. №13 зазначено, що робота працівника з неповним робочим днем понад передбачений трудовим договором час, але в межах установленої законодавством тривалості повного робочого дня не вважається надурочною і оплачується в одинарному розмірі.

Таким чином, у даному випадку працівник, який працює за сумісництвом (неповний робочий час), перебуваючи у відрядженні працює понад установлену йому норму часу, однак ця робота цілком укладається в нормальну місячну тривалість робочого часу, розраховану виходячи з нормального 40-годинного робочого тижня (5 робочих днів на тиждень по 8 годин). Тому вважати відпрацьовані у відрядженні години надурочними не можна.

Щодо табелювання працівника за основним місцем роботи у зв'язку з направленням його у відрядження на роботі за сумісництвом, для уникнення підстав для звільнення працівника за прогул за основним місцем роботи йому має бути надано або щорічну відпустку або відпустку без збереження заробітної плати, або відгул. Проставляти години роботи в табелі, якщо фактично працівник не працює, не можна.

Підтвердним документом для відсутності на роботі за основним місцем роботи є довідка з місця роботи працівника за сумісництвом, про те, що він дійсно перебував у відрядженні, або копія наказу (розпорядження) про направлення працівника у відрядження.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»