• Посилання скопійовано

Відпустка працівнику новачку - «погодиннику»

Як розрахувати відпускні працівнику, який не відпрацював повний місяць і пішов у відпустку (за домовленістю з адміністрацією до настання 6-місячного терміну роботи)? Згідно зі штатним розкладом, його праця оплачується за годинною тарифною ставкою (місячний посадовий оклад не передбачений)

Працівнику, який пропрацював на підприємстві менше місяця, заробітну плату нараховують у загальному порядку виходячи з фактично відпрацьованого часу і встановленого йому в штатному розписі окладу (тарифної ставки) або залежно від виробітку. Працівнику, який працює за погодинною оплатою праці, працю оплачують виходячи з годинної тарифної ставки і відпрацьованих годин. При такій оплаті праці працівник отримує фіксовану оплату за кожну годину роботи (а не за кожен місяць, як при місячній оплаті).

Також працівник-"погодинник" має право на щорічну відпустку повної тривалості, яке в перший рік роботи настає після закінчення 6 місяців безперервної роботи на підприємстві (ч. 5 ст. 10 Закону №504). Крім того, працівник-новачок за домовленістю з роботодавцем може взяти відпустку, не чекаючи, доки він відпрацює 6 місяців на підприємстві.

Розрахунок середньої зарплати для визначення суми відпускних працівнику, що пропрацював на підприємстві менше року, розраховують виходячи з виплат за фактичний час роботи з 1-го числа місяця після оформлення на роботу до 1-го числа місяця, у якому надається відпустка (п. 2 розділ ІІ Порядку №100). Якщо відпрацьовано менше місяця, то розрахунок середньої заробітної плати обчислюється виходячи з посадового окладу чи мінімальної заробітної плати, тоді її нарахування здійснюється шляхом множення посадового окладу чи мінімальної заробітної плати на кількість місяців розрахункового періоду (абз. 5 п. 4 Порядку №100).

Для працівника, який йде у відпустку та працює за погодинною оплатою праці, оклад визначається шляхом множення годинної тарифної ставки на норму тривалості робочого часу в годинах.

Із запитання виходить, що працівник-новачок відпрацював неповний місяць з 01.04.2021 р. по 22.04.2021 р. та за домовленістю з роботодавцем йде у щорічну відпустку на 14 к.днів.

А оскільки немає повністю відпрацьованого місяця, то дохід за погодинною оплатою визначається множенням годинної тарифної ставки (50,38 грн) на річну норму годин у 2021 р. (1994 год.), таким чином річний дохід працівника для розрахунку відпускних становитиме 100457,72 грн.

Визначаємо кількість календарних днів у розрахунковому періоді: 354 к.дн (365 - 11).

Середньоденна зарплата становитиме: 283,78 грн (100457,72 грн : 354 к.дн.).

Розрахувавши всі необхідні показники, сума відпускних становитиме: 3972,92 грн (283,78 грн х 14к.дні).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»