• Посилання скопійовано

Працівник надав первинний лікарняний разом з продовженням лікарняного: як розрахувати середньоденну зарплату?

За жовтень та листопад 2020 року працівник надав два лікарняних один - первинний, другий - продовження.Чи потрібно для нарахування лікарняних визначати середньоденну зарплату окремо за жовтень та окремо за листопад?

Основним нормативним документом, що визначає строки, на які видають листок непрацездатності, є Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ № 455. Згідно з її нормами зазначені строки залежать від того, з чим саме пов’язана непрацездатність (лікування, профілактика чи догляд за іншою особою), а також від виду захворювання, його тяжкості та ускладнень.

У разі тимчасової непрацездатності, як правило, оформляють один лікарняний. Якщо ж непрацездатність працівника має тривалий характер, зазвичай оформляють декілька листків непрацездатності.

На практиці у випадку  тривалої непрацездатності та закриття лікарняного новий листок непрацездатності може бути відкрито як первинний або як продовження попереднього.

Важливим моментом є правильне визначення кількості страхових випадків. Це впливає, по-перше, на оформлення листка непрацездатності (продовження попереднього чи відкриття первинного), а по-друге, на оплату за ним (за рахунок підприємства, де працює працівник, чи за рахунок Фонду соціального страхування ).

Відповідно до пп. 1.3 Положення №189, випадок тимчасової непрацездатності вважається одним, якщо тимчасова непрацездатність триває безперервно від початку визначеного захворювання, що підтверджується видачею листка непрацездатності з можливим продовженням лікування в одному або кількох закладах охорони здоров’я, до відновлення працездатності із закриттям листка непрацездатності, у якому заповнено поле «Стати до роботи».

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

При цьому, якщо особа стала непрацездатною через одне й те саме захворювання або травму до виходу на роботу, або відпрацювала неповний робочий день, випадок тимчасової непрацездатності не переривається.

Водночас, у разі виникнення в зазначених ситуаціях іншого захворювання (травми) чи відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами випадок тимчасової непрацездатності вважається новим.

Відповідно до чинного законодавства, оплата за лікарняним здійснюється за такими правилами:

  • перші п’ять днів тимчасової непрацездатності (якщо вона не пов’язана із захворюванням або травмою внаслідок нещасного випадку на виробництві) оплачуються за рахунок коштів підприємства, де працює працівник, відповідно до Порядку № 440;
  • починаючи із шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення інвалідності виплачується допомога за рахунок коштів ФСС (ч. 2 ст. 22 Закону  № 1105).

Звертаємо увагу, що зазначені правила застосовуються до листка непрацездатності із позначкою «первинний». Якщо ж лікарняний містить позначку «Продовження листка №__», то він повністю оплачується за рахунок ФСС.

Отже, якщо працівнику в період лікування оформлено кілька лікарняних, для їх оплати важливо правильно встановити кількість страхових випадків.

Якщо має місце один страховий випадок і якщо перший лікарняний містить позначку «первинний», а другий (третій тощо) — позначку «Продовження листка №__», то:

  • за лікаряним із позначкою «первинний» — перші п’ять днів тимчасової непрацездатності оплачуються за рахунок коштів підприємства, де працює працівник, а починаючи із шостого дня хвороби й до закриття лікарняного працівнику виплачується допомога за рахунок коштів ФСС;
  • за лікарняим із позначкою «Продовження листка №_» — за всі дні працівнику виплачується допомога за рахунок коштів ФСС.

У такому випадку розрахунковий період для обчислення суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів підприємства, та допомоги від ФССУ визначають лише один раз -  за первинним листком.

Якщо мають місце два і більше страхових випадки і якщо на всіх лікарняних стоїть позначка «первинний», то за всіма такими листками перші п’ять днів тимчасової непрацездатності оплачуються за рахунок коштів підприємства, де працює працівник, а починаючи із шостого дня хвороби й до закриття лікарняного  працівнику виплачується допомога за рахунок коштів ФСС.

У такому разі розрахунковий період для обчислення суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів підприємства, де працює працівник, та допомоги від ФСС визначають окремо за кожним страховим випадком відповідно до Порядку №1266.

Отже, за умовами запитання, маємо один страховий випадок, відповідно, розрахунковий період та середню зарплату для обчислення суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів підприємства, та допомоги від ФСС визначаємо лише за первинним листком непрацездатності. Зазначена середня зарплата використовується для розрахунку оплати як за первинним лікарняним, так і за продовженням.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»