• Посилання скопійовано

Підсумований облік робочого часу: щотижневий безперервний відпочинок

На підприємстві встановлено підсумковий облік робочого часу, обліковий період – рік. Норму тривалості робочого часу визначено за п’ятиденим робочим тижнем. Працівники працюють по 11 годин через день з 08:00 до 20:00. Чи дотримані норми ст. 70 КЗпП про щотижневий безперервний відпочинок, який має бути не менше 42 годин?

Щоденний відпочинок — це відпочинок між робочими днями (змінами). Тривалість щоденного відпочинку має, разом із часом перерви для відпочинку й харчування, становити не менше подвійної тривалості роботи в попередній робочий день.

Щотижневий безперервний відпочинок включає час з моменту закінчення роботи напередодні вихідного дня і до початку роботи (зміни) в наступний за вихідним день. Його тривалість залежить від виду робочого тижня (п'ятиденний чи шестиденний), графіка змінності, тривалості робочого дня.

Тобто, графік змінності повинен регулярно змінюється з таким розрахунком, щоб вихідні дні кожної групи працівників по черзі припадали на різні дні тижня.

Тривалість щотижневого безперервного відпочинку має бути не меншою 42 годин (ст. 70 КЗпП). При підсумованому обліку робочого часу тривалість безперервного щотижневого відпочинку за визначений відрізок часу може бути більшою або меншою 42 годин, однак у середньому за обліковий період не може бути меншою 42 годин. Про це також нагадали Держпраці у Хмельницькій області.

При 5-денному робочому тижні працівникам надаються два вихідних дні на тиждень, а при 6-денному — один.

Загальним вихідним днем є неділя. Другий вихідний день при 5-денному робочому тижні, якщо це не встановлено законодавством, визначається графіком роботи підприємства, установи, організації, узгодженим із профспілковим органом підприємства (організації) і, як правило, має надаватися підряд із загальним вихідним днем (ст. 67 КЗпП).

Притягнення працівників до роботи у вихідні дні провадиться за письмовим наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу (ст. 71 КЗпП).

Тобто, при підсумованому обліку робочого часу графіки роботи (змінності) мають розроблятися таким чином, щоб тривалість перерви в роботі між змінами була не меншою подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (включаючи перерву на обід) (ч. 1 ст. 59 КЗпП), тривалість щотижневого безперервного відпочинку повинна бути не менш як сорок дві години (ст. 70 КЗпП).

Приклад 1: працівники працюють по 11 годин через день з 08:00 до 20:00 за п’ятиденим робочим тижнем маємо такий графік:

від 8:00 до 20:00  - 12 годин роботи (з обідньою перервою 1 година), далі 36 годин (12 годин після зміни плюс 24 години наступного дня, який є його вихідним днем) відпочинку до наступної зміни, яка почнеться через день о 8:00.

Тобто, протягом п’ятиденного робочого тижня працівник між змінами відпочиває 84 години плюс два дні вихідних (субота та неділя).

Приклад 2: працівники працюють по 11 годин через день з 08:00 до 20:00 за семиденим робочим тижнем маємо такий графік:

від 8:00 до 20:00  - 12 годин роботи (з обідньою перервою 1 година), далі 36 годин (12 годин після зміни плюс 24 години наступного дня, який є теж вихідним) відпочинку до наступної зміни, яка почнеться через день о 8:00.

Тобто, протягом семиденного робочого тижня працівник між змінами відпочиває 120 години (до 00:00 понеділка наступного тижня).

Таким чином, розглядаючи ситуацію підприємства, де встановлено підсумований облік робочого часу, з графіком роботи працівників, які працюють по 11 годин (плюс 1 год. відпочинку) через день з 08:00 до 20:00 - щотижневий безперервний відпочинок, встановлений ст. 70 КЗпП, - дотримано. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    16.04.202446
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202421
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024364
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202429
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024391