• Посилання скопійовано

Коли можна обійтися без штрафу Держпраці за умов виконання припису?

У підприємства виявили такі порушення: відсутність правил внутрішнього трудового розпорядку, стара форма особової картки, відсутність книги обліку трудових книжок. При таких порушеннях можна розраховувати на припис без штрафу? Від чого залежить чи отримає в цьому випадку підприємство припис без штрафу чи разом зі штрафом?

За результатами інспекційного відвідування складаються акт інспекційного відвідування і в разі виявлення порушень вимог законодавства про працю - припис щодо їх усунення та попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю.

Припис є обов’язковою для виконання у визначені строки письмовою вимогою інспектора праці про усунення об’єктом відвідування порушень вимог законодавства про працю, виявлених під час інспекційного відвідування.

Припис вноситься об’єкту відвідування не пізніше ніж протягом наступного робочого дня після підписання акта (відмови від підписання), а в разі наявності зауважень - наступного дня після їх розгляду.

Припис складається у двох примірниках, що підписуються інспектором праці, який проводив інспекційне відвідування, та об’єктом відвідування або уповноваженою ним особою.

Один примірник припису залишається в об’єкта відвідування.

Стан виконання припису перевіряється після закінчення зазначеного в ньому строку виконання. Якщо об’єкт відвідування не надав відповіді або надав її в обсязі, недостатньому для підтвердження факту виконання припису, проводиться інспекційне відвідування з підстави, наведеної у пп. 11 п. 5 цього Порядку

Заходи щодо притягнення до відповідальності за вчинення порушення, передбаченого абз. 2, 3, 7, 8, 10 ч. 2 ст. 265 КЗпП, застосовуються одночасно із винесенням припису незалежно від факту усунення виявлених при проведенні перевірки порушень (ст. 265 КЗпП).

Для зручності відобразимо у таблиці, за які порушення накладається відразу штраф без права на виправлення:

№ п/п

Порушення

Відповідальність

1

Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту),

10 МЗП (Для юросіб і фізосіб на загальній системі оподаткування)

Для ФОПів та юросіб платників єдиного податку 1-3 групи - попередження

2

оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час

10 МЗП (Для юросіб і фізосіб на загальній системі оподаткування)

Для ФОПів та юросіб платників єдиного податку 1-3 групи - попередження

3

виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків

10 МЗП (Для юросіб і фізосіб на загальній системі оподаткування)

Для ФОПів та юросіб платників єдиного податку 1-3 групи - попередження

4

Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту, повторно протягом двох років з дня виявлення порушення

30 МЗП (і для ФОП і для Юросіб незалежно від системи оподаткування)

5

оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час  повторно протягом двох років з дня виявлення порушення

30 МЗП (і для ФОП і для Юросіб незалежно від системи оподаткування)

6

виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків повторно протягом двох років з дня виявлення порушення

30 МЗП (і для ФОП і для Юросіб незалежно від системи оподаткування)

7

недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні

3 МЗП

8

недопущення до проведення перевірки з питань фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків

16 МЗП

9

вчинення порушення інших вимог законодавства повторно протягом року з дня виявлення порушення

2 МЗП за кожне порушення


Таким чином, на виправлення за приписом дається шанс, окрім випадків, зазначених у таблиці.

Отже, якщо вперше у підприємства виявили такі порушення: відсутність правил внутрішнього трудового розпорядку, стара форма особової картки, відсутність книги обліку трудових книжок, то можна розраховувати на припис без штрафу.

Якщо не виконати вимог припису за кожне таке порушення буде накладено штрафну санкцію у розмірі 1 МЗП.

А якщо такі ж порушення будуть виявлені повторно протягом року з дня першого виявлення таких порушень, в такому випадку відразу накладається штрафна санкція (без права на виправлення) 2 МЗП за кожне таке порушення.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202433
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.202456
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024370
  • Оплата дня огляду на МСЕК під час тривалого лікарняного
    Працівник перебував на лікарняному з 18.12.2023 р. до 11.04.2024 р. включно. З 11.04.2024 р. йому надано другу групу інвалідності (надав довідку МСЕК). Чи підлягає оплаті останній день лікарняного (11 квітня), який також є і датою присвоєння інвалідності?
    25.04.202446
  • Допомога на лікування працівника під час призупинення з ним дії трудового договору
    Чи може працівник, з яким призупинено дію трудового договору, отримати від підприємства допомогу на лікування у вигляді оплати послуг медичному закладу? Які податкові наслідки у разі отримання такої допомоги?
    22.04.202428