• Посилання скопійовано

Оформлення відпустки директора

Директор товариства бажає перенести відпустку, тобто не йти згідно з графіком. Чи потрібно писати заяву про перенесення відпустки? А якщо відпустка директора згідно з графіком, чи потрібне повідомлення про початок відпустки?

В нормах чинного законодавства директор не визначається як особа, якій надають відпустку за іншим, особливим алгоритмом ніж працівникам, але є свої нюанси.

Питання надання відпусток регулюються Законом «Про відпустки»  та окремими положеннями КЗпП. Зокрема, статтею 10 Закону «Про відпустки» та статтею 79 КЗпП передбачено таке:

  1. черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), і доводиться до відома всіх працівників;
  2. при складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості їх відпочинку;
  3. конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Тривалість щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджують працівник і власник або уповноважений ним орган, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну (ч. 11 ст. 10 Закону «Про відпустки»).

У цьому випадку слід узгодити  з директором, чи піде він у відпустку визначеного дня. Обставини на роботі можуть потребувати перенести відпочинок.

Якщо директор йде у відпустку за графіком, слід підготувати наказ про відпустку за два тижні до її початку. Це й буде «повідомленням».

Щодо відпустки поза графіком, то тут є різні варіанти:

  1. Директор повідомляє в усній чи письмовій формі кадрову службу (форма повідомлення законодавством не визначена) про своє бажання перенести відпустку на інший період;
  2. Директор пише заяву на відпустку на ім’я голови учасників  зборів. Після цього скликають збори, а результат оформлюється у вигляді протоколу. А далі, вже кадрова служба видає наказ про відпустку директора.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»