• Посилання скопійовано

Оформлення проходження практики учня з ПТНЗ

ФОП ІІІ групи єдиного податку бере на практику учнів ПТНЗ. Як оформити проходження практики?

Виробнича практика проходить на робочих місцях або навчально-виробничих дільницях, які надають для цих цілей підприємства, установи, організації незалежно від форм власності (ст. 29 Закону про профтехосвіту). З цього формально випливає, що проходження практики учнями ПТНЗ у фізосіб-підприємців чинним законодавством не передбачено. Але разом з цим воно і не заборонено, отже, розглянемо порядок проходження практики учнів на підприємствах, маючи на увазі, що такого ж порядку повинні дотримуватися і ФОП.

 

Договір про проходження практики

Мінсоцполітики вважає, що договір про проходження практики, навіть, якщо під час неї практикант виконуватиме певні роботи і отримуватиме за це оплату, не є трудовим. І укладати на період такої практики трудовий договір не потрібно (про це зазначається у листі Мінсоцполітики від 20.08.2012 р. № 107/021/150-12). Основний аргумент при цьому такий: учні, слухачі ПТНЗ на час виробничого навчання та виробничої практики до складу (списку) і штатний розклад працівників підприємства не включаються (абзац перший п. 7 Порядку №992).

Якщо йти за цим Порядком, то договір про проходження укладається між ПТНЗ та базою практики, а  не із самим практикантом (п. 8 Порядку № 992). Звісно, що такий договір теж не є трудовим.

Але не все так однозначно. Існує кілька моментів, які свідчать про те, що насправді практикант буде найманим працівником. Це і зарплата, яка виплачуватиметься практиканту (згідно зі ст. 50 Закону про професіонально-технічну освіту), і  можливість розподілу практикантів з ПТНЗ на  робочі  місця, і поширення на них під час виробничої практики законодавства  про охорону праці,  правил внутрішнього трудового розпорядку та інших правил і норм, що діють на  підприємстві,  з відповідних професій, спеціальностей і рівнів кваліфікації  робітників  та  службовців.

Також, як передбачено п. 10 Порядку № 992, учні, слухачі підлягають соціальному   та   іншому   страхуванню   нарівні  з  відповідними працівниками підприємства.  А цього, згідно з поточною редакцією Закону № 2464 без укладання договору безпосередньо із практикантом не досягнути.  

Тому, на думку автора, в цій ситуації практикант і підприємство, де він проходитиме виробничу практику, самостійно вирішують, як оформити відносини між ними. Зокрема, і шляхом укладання строкового трудового договору.

 

Оформлення практиканта на виробничу практику

Згідно з п. 9 Порядку №992перед початком виробничого навчання та виробничої практики керівник підприємства:

  • видає наказ про персональний розподіл учнів, слухачів ПТНЗ на робочі місця або навчально-виробничі ділянки виробничих підрозділів чи створює учнівські самостійні навчально-виробничі підрозділи та визначає відповідно до змісту робочих навчальних програм види робіт;
  • призначає з числа інженерно-технічних працівників та кваліфікованих робітників підприємства відповідальних за проведення виробничого навчання та виробничої практики, забезпечення умов і безпеки праці на рівні нормативних вимог;
  • установлює системи оплати праці учнів, слухачів за фактично виконаний обсяг робіт відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов'язки) та укладених із ПТНЗ договорів про навчально-виробничу практику.

 

Повідомлення ДФС про прийнятого практиканта

Не важко здогадатися, що, якщо між місцем проходження практики і практикантом не укладено трудового договору, то і повідомляти ДФС про розподіл на робочі місця таких практикантів окремо не потрібно. 

Принаймні, таке роз’яснення наведено у листі Держпраці від 19.05.2017 р. № 5783/4.1/4.1-ДП-17.

 Якщо ж укладається строковий трудовий договір, то повідомлення про прийняття слід подавати до ДФС перед допуском практиканта до роботи.

 

Оплата учням за практику

Учні ПТНЗ під час практики отримують зарплату за фактично виконаний обсяг робіт згідно з виробничим завданням (п. 17 Порядку №992). Зарплата нараховується згідно з установленою на підприємстві системою оплати праці – за нормами, розцінками, ставками (окладами), з урахуванням коефіцієнтів, доплат і надбавок.

А як порахувати виконаний практикантом обсяг робіт? Так само, як рахується обсяг робіт, виконаний звичайним працівником. Якщо навіть підприємство застосовує працю практикантів без укладання із ними трудових договорів, відпрацьований практикантами час має фіксуватися у табелі обліку використання робочого часу.

Виплата нарахованого практикантові заробітку повинна відбуватися (п. 17 Порядку № 992):

  • або через навчальний заклад (гроші перераховуються на поточний рахунок ПТНЗ);
  • або безпосередньо на базі практики (не пізніше 5 днів після виплати зарплати працівникам підприємства).

Але який би шлях виплати зарплати не був зазначений у договорі із ПТНЗ, треба пам’ятати, що 50% зарплати практиканта підприємство перераховує на рахунок ПТНЗ (ст. 50 Закону про професійно-технічну освіту). Хоча п. 18 Порядку № 992 пом’якшує цю вимогу і говорить, що питання, перераховувати 50% зарплати практиканта ПТНЗ чи ні, у кожному конкретному випадку вирішується окремо і в договорі формулюється як додаткові зобов'язання підприємства (п. 18 Порядку №992).

Звісно, якщо частину зарплати перераховувати ПТНЗ, практикант отримуватиме менше, ніж заробив. Втім ст. 25 Закону про оплату праці забороняється будь-яким способом обмежувати працівника вільно розпоряджатися своєю заробітною платою, крім випадків, передбачених законодавством. Оскільки фінансування ПТНЗ за рахунок зарплати учнів-практикантів передбачено Законом про професійно-технічну освіту, відрахування 50% заробітної плати ПТНЗ не є порушенням.

 

Оподатковуємо зарплату практиканта

За трудовим договором учнів ПТНЗ - практикантам виплачується заробітна плата, яка є базою для оподаткування ПДФО, військовим збором та нарахування ЄСВ на загальних підставах. Але до заробітної плати, нарахованої практикантові, не застосовується податкова соціальна пільга відповідно до пп. 169.2.3 ПКУ, якщо він одночасно з зарплатою отримує стипендію з бюджету.

Раніше вважалось, що до заробітної плати практиканта не застосовується вимога част. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ щодо нарахування ЄСВ не нижче мінімального страхового внеску, якщо це місце роботи не є для нього основним (основним місцем роботи учнів та студентів вважався навчальний заклад). Наприклад, у листі ДФС від 13.10.2015 р. №21700/6/99-99-17-03-03-15 говорилося: для учнів, які проходять виробниче навчання і виробничу практику на підприємстві, сума ЄСВ розраховується (нараховується та утримується) з фактично нарахованої заробітної плати незалежно від її розміру.

Та ось у листі від 13.05.2017 р. № 168/6/99-99-13-02-03-15/ІПК податківці дають вже протилежну консультацію. Вони вважають, що, у разі нарахування зарплати нижче мінімальної за відпрацьований час учням ПТНЗ під час проходження виробничої практики, сума ЄСВ має розраховуватися як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата, та ставки єдиного внеску.

Тож, радимо обережним роботодавцям нараховувати ЄСВ на зарплату практикантів не нижче мінімального страхового внеску. Навіть, якщо трудова книжка практиканта зберігається у ПТНЗ. Єдине виключення з цього правила, це випадок, коли учень ПТНЗ є інвалідом і до його зарплати застосовується ЄСВ за ставкою 8,41%. В такому випадку базою для нарахування ЄСВ буде фактично нарахована такому учню зарплата (в межах максимальної величини нарахування ЄСВ).  

 При цьому зазначені особи відображаються у таблиці 6 додатка 4 до цього Порядку з кодом категорії застрахованих осіб "1". (лист ДФСУ від 13.10.2015 №21700/6/99-99-17-03-03-15  )

У податковому розрахунку форми № 1ДФ зарплата практикантів відображається під кодом ознаки доходу «101».

Про практикантів під час карантину писали тут.

Про практикантів від оформлення до оплати праці тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»