• Посилання скопійовано

Щорічна основна та щорічна додаткова відпустка для бухгалтера

На підприємстві працює бухгалтер, якому встановлена іналідність ІІІ групи. Згідно з проведеною атестацією робочих місць бухгалтеру підтверджено щорічну додаткову відпустку за роботу в особливих умовах праці 4 календарні дні. Чи має право бухгалтер на щорічну основну відпустку та щорічну додаткову відпустку?

Згідно з приписами ст. 6 Закону про відпустки, особам з інвалідністю III групи надається щорічна оплачувана відпустка - 26 календарних днів.

Щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається окремим категоріям працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням,  тривалістю до 35 календарних днів за Списком виробництв, робіт, професій і посад, затверджуваним Кабінетом Міністрів України (п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки).

Щорічна додаткова відпустка, передбачена ст. 7 та п. 1 і 2 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки, надається понад щорічну основну відпустку за однією підставою, обраною працівником (ч. 1 ст. 10 Закону про відпустки).

Щорічні додаткові відпустки за бажанням працівника можуть надаватись одночасно з щорічною основною відпусткою або окремо від неї.

Законодавством встановлено обмеження тривалості щорічної основної та додаткових відпусток працівників. Таке обмеження спрямоване на забезпечення збалансованості інтересів сторін трудового договору у застосуванні робочого часу і часу відпочинку. Відповідно до вимог ст. 10 Закону про відпустки загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, - 69 календарних днів (ст. 10 Закону про відпустки).

До переліку щорічних додаткових відпусток, на які поширюється зазначене обмеження, відносяться: за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, за особливий характер праці, за ненормований робочий день, інші додаткові відпустки, передбачені законодавством (додаткові відпуски посадових осіб органів місцевого самоврядування, державних службовців, за безперервну роботу окремих категорій медпрацівників, та інші).

Отже, бухгалтер має право на на щорічну основну відпустку тривалістю 26 днів та щорічну додаткову - 4 дні.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»