• Посилання скопійовано

Переведення з основного місця роботи на місце роботи за сумісництвом

Працівник працює в компанії "А" за основним місцем праці на 0,8 ставки і паралельно у компанії "Б" по сумісництву на 0,2 ставки. Працівник переходить у компанію "Б" на 0,9 ставки, а у компанії "А" - на 0,1 ставку. Як без проведення звільнень перевести працівника на основне місце праці у компанію "Б", а у компанії "А" - оформити сумісництво?

Чинне законодавство не дає нам чіткої відповіді на це запитання.

Отже, можна діяти двома шляхами:

1) Перевести  працівника з місця роботи за сумісництвом на основне місце роботи;

2) Звільнити з місця роботи за сумісництвом й прийняти за основним місцем роботи. Про цей варіант читайте тут.

Розглянемо варіанти  з переведенням.

Варіант перший. Першим варіантом є звільнення з суміщуваного місця роботи, потім переведення на нього за основним місцем роботи, і наступне прийняття на суміщуване місце роботи. Алгоритм виконання цієї процедури такий:

  • видається перший наказ про звільнення з посади за сумісництвом;
  • видається другий наказ про переведення з посади на іншу посаду (за якою раніше працівник працював за сумісництвом) за основним місцем роботи;
  • видається третій наказ про прийняття на роботу за сумісництвом за тією посадою, за якою працівник раніше працював за основним місцем роботи. 

Варіант другий. Відповідні переведення цілком можливо оформити одним наказом. Працівник пише заяву про згоду на переведення його з певної дати на роботу на відповідних умовах. 

В такому варіанті працівник не втрачає право на відпустку, виплат компенсації за невикористану відпустку не здійснюється. Оскільки робота за обома трудовими договорами (за сумісництвом і за основним місцем роботи) продовжується, подавати повідомлення про прийняття на роботу працівника непотрібно.

 

Щодо трудової книжки 

Якщо працівник переходить із сумісництва на основне місце роботи, то він надає трудову книжку. До неї вносите запис про прийняття на роботу.

До трудової книжки працівника, переведеного з основного місця роботи на роботу за сумісництвом, слід внести запис про переведення та видати її працівнику на руки. Адже з моменту переходу до сумісників його трудова книжка має вестися за основним місцем роботи.

Незважаючи на привабливість переведення, рекомендуємо при зміні статусу роботи використовувати варіант прийняття/звільнення, оскільки такий варіант законодавчо врегульований. 

При застосуванні варіанта переведення виникають труднощі із заповненням і видачею трудової книжки, адже роботодавець має право повернути основному працівнику трудову книжку тільки при звільненні. У варіанті переведення трудові відносини не перериваються, однак, якщо працівник стає сумісником, йому слід повернути трудову книжку. Запитання про те, як зробити запис до неї у такому разі, залишається відкритим. Також у подальшому виникнуть питання з розрахунком сум відпускних.

Юрист пропонує такий варіант заповнення трудової книжки:

У трудовій книжці кадровик підприємства робить запис про дату прийняття на роботу за сумісництвом, зазначає інформацію про зміни у трудових відносинах (назвах структурних підрозділів, посад тощо), які сталися під час роботи за сумісництвом (у разі їх наявності).

Лише після цього до неї вносить запис про переведення на постійну роботу на цій самій посаді. Підставою для такого запису є наказ, наприклад, такого змісту:

«Сумісника Іванова І. П., інженера-електрика, з 1 грудня 2019 р. перевести на постійну роботу на тій самій посаді з посадовим окладом 5000 грн. Підстава: заява Іванова І. П.».

А заява працівника-сумісника про переведення з сумісництва на основне місце праці може бути, наприклад, такого змісту:

«Прошу перевести мене на постійне місце праці на посаду інженера-електрика з 1 грудня 2019 року. На цей момент цю посаду я обіймаю за сумісництвом». Докладно - тут.

Думку юриста читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»