• Посилання скопійовано

Зарплата є меншою за «мінімалку»: як розрахувати лікарняні?

Працівника прийнято на роботу 13.08.2019 р. Оклад складає 2 785 грн. З 19.08.2019 до 22.08.2019 рр. надано лікарняний для догляду за дитиною. Чи включається до розрахунку суми лікарняного доплата до «мінімалки»?

Працівникам,які працюють на підприємстві менше двох календарних місяців, середня зарплата обчислюється, виходячи з виплат за фактично відпрацьований час (абз. 3 п. 2 Порядку №100).

При цьому, згідно з ст. 3 Закону про оплату праці, мінімальна зарплата - це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці.

Водночас, п. 32 Порядку №1266 передбачено, що середня зарплата для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється роботодавцями на підставі відомостей, які включаються до звіту про суми нарахованої зарплати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого ЄСВ, що подаються до ДФС.

Сума доплати до розміру МЗП включається до фонду оплати праці, зокрема, як додаткова зарплата (п. 2.2.1 Інструкції №5). Окрім цього, доплата до МЗП оподатковується ЄСВ на загальних підставах (і, відповідно, потрапляє до відомостей щодо нарахованого єдиного внеску).

Таким чином, суми доплати до МЗП включаються до суми нарахованого доходу за фактично відпрацьований час для обрахунку середньоденної зарплати для нарахування лікарняних.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»