• Посилання скопійовано

Заправка службового автомобіля у вихідний день: чи є це порушенням?

Працівник знаходиться у відрядженні 21 день. Чи можна такому працівнику заправляти паливом службовий автомобіль у вихідний день?

Перш за все потрібно зважати на те, як підприємство класифікує перебування працівника у відрядженні у вихідний день. Тут є два варіанти. Або підприємство визнає вихідний день перебування працівника його робочим днем (відповідно за цей день виплачується заробітна плата та надається додатковий вихідний день після повернення з відрядження), або як вихідний (в такому випадку, хоч добові і оплачуються, однак заробітна плата за цей день не нараховується).

 

Вихідний день є робочим для працівника у відрядженні

У цьому випадку жодних проблем немає. Якщо  працівник придбав паливо у вихідний день, то тут проблеми немає, адже фактично для нього цей день є робочим та він виконував завдання підприємства.

 

У вихідний день працівник не виконував роботу

У цьому випадку вже можуть виникнути труднощі, розглянемо детальніше, в чому саме. Щодо господарського призначення придбаного палива, то тут проблем немає, адже заправка автомобіля у вихідний день ще не означає факту його використання не у господарській діяльності підприємства. Заправка автомобіля і використання (списання) пального — зовсім різні господарські операції. Саме списання пального є операцією, що засвідчує використання його в господарській діяльності. І якщо водій заправився у вихідний, а автомобіль використовував у робочий час, що підтверджується первинними документами, то факту використання автомобіля в особистих цілях немає.

Таким чином, питань щодо віднесення такого палива до витрат підприємства, чи класифікація вартості такого палива як додаткового блага працівника виникати не повинно.

Проблема полягає лише в тому, що фактично заправляючи автомобіль працівник виконує розпорядження підприємства. А зважаючи, що цей день був для працівника вихідним, то така дія може бути класифікована як виконання трудових обов’язків у неробочий час. Однак, зважаючи на те, що така дія є короткочасною, то навряд чи є доцільним відображати відповідний робочий час працівника у вихідний день.

Законодавство не забороняє вчинення правочинів щодо придбання або отримання пального від імені підприємства в неробочий час. Однак, все ж таки варто уникати випадків заправки у вихідні дні або обґрунтовувати ці факти особливими потребами (підготовка до поїздки, відрядження, робочий день цього конкретного працівника, ненормований робочий час тощо).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»