• Посилання скопійовано

Відпустка з першого числа: як розрахувати відпускні?

Початок відпустки працівника припадає на перше число календарного місяця, однак наказ про відпустку, як і розрахунок сум відпускних, потрібно провести напередодні. Як правильно обрати розрахунковий період для обчислення відпускних?

Відповідно до  ст. 115 КЗпП, заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки. Отже, виходить, що у разі початку відпустки з першого числа місяця, відпускні, як правило, виплачуються працівникові в останні дні попереднього місяця. 

Мінсоцполітики у листі  від 06.02.2017 р. №272/0/101-17/282 проаналізувало правила розрахунку відпускних за Порядком №100.

Згідно з абз. 1 п. 2 Порядку №100 обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Пунктом 7 Порядку №100 встановлено, що нарахування виплат за час відпусток провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців на відповідну кількість календарних днів року за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством. Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

Але окремого порядку розрахунку відпускних, які починаються з першого числа місяця, Порядком №100 не встановлено. Отже, бухгалтеру потрібно розраховувати відпускні за загальними правилами. 

Мінсоцполітики на підставі вищенаведених правил та особливостей надали поради, як бути у такому випадку: 

  • на момент, коли відпускні мають бути виплачені, їх розрахунок здійснюється без даних про доходи працівника за останній місяць розрахункового періоду;
  • після проведення нарахування усіх виплат працівнику за такий останній місяць розрахункового періоду, роботодавці можуть здійснити перерахунок середньої заробітної плати із урахуванням цих нарахованих сум.

Докладно про розрахунок відпускних ми писали тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»