• Посилання скопійовано

Нарахування зарплати новоприйнятого працівника при підсумованому робочому часі

Працівника прийнято в останньому тижні ІІ кварталу до діючого графіка підприємства з підсумованим обліком робочого часу. Оклад - 4 200 грн, норма годин у червні -173. Чи правильний розрахунок зарплати: 4200/173х12 (відпрацьовано годин) = 291,33 грн, з розрахунку на годину - 24,28 грн? Чи потрібно враховувати, що мінімальна погодинна оплата - 25,13 грн?

При підсумованому обліку робочого часу роботу працівників оплачують за відпрацьовану норму робочого часу, а нічні, святкові, надурочні години — за годинною тарифною ставкою залежно від кількості таких відпрацьованих годин. Якщо працівникові встановлена годинна тарифна ставка, то проблем з нарахуванням зарплати не буде. Просто такому працівникові за встановленою годинною тарифною ставкою оплачують як фактично відпрацьований час у кожному місяці, так і нічні, святкові, надурочні години. Тобто одна годинна тарифна ставка застосовується для всіх виплат. 

Для новоприйнятих працівників, а також працівників, які вийшли із відпустки для догляду за дитиною, обчислювати обліковий період починають із дня початку роботи. Рахують окремо години, фактично відпрацьовані за графіком, і окремо години за графіком норми, починаючи з дня виходу на роботу. Різницю становлять понаднормові години.

Якщо працівникові встановлено місячний оклад, то в разі, коли працівник відпрацював усі робочі години, встановлені йому графіком виходу на роботу (графіком змінності), то йому мають нараховувати оклад, установлений у трудовому договорі (штатному розписі) (див. лист Мінсоцполітики від 21.02.2017 р. №242/0/102-17/282). А ось годинна тарифна ставка для працівника з місячним окладом розраховується так:

Для визначення годинної тарифної ставки для цілей оплати працівнику нічного (вечірнього) часу роботи та фактично відпрацьованих годин у святкові, неробочі та вихідні дні треба місячний оклад працівника поділити на місячну норму тривалості робочого часу за відповідний місяць, установлену правилами внутрішнього трудового розпорядку та графіком змінності для цього працівника (лист Мінсоцполітики від 17.02.2012 р. № 51/13/116-12, лист Мінпраці від 18.05.2007 р. № 380/13/84-07). Аналогічно треба діяти і з новоприйнятим працівником. Отриманий результат годинної ставки треба помножити на кількість фактично відпрацьованих годин. Тобто, якщо 173 години є норма тривалості робочого часу за червень для новоприйнятого працівника, то при 12 відпрацьованих годинах та окладі 4200 грн, його зарплата складе 291,33 грн.

Що стосується доплати до розміру мінімальної зарплати (МЗП). У разі, коли зарплата за повністю відпрацьовану місячну норму праці є меншою за розмір МЗП, здійснюють доплату до МЗП. При неповній зайнятості або не повністю відпрацьованому місяці МЗП розраховують та виплачують пропорційно виконаній нормі праці. Тобто необхідно 4173 грн поділити на норму працівника за місяць та помножити на фактично відпрацьовані години: 4173 грн/173 * 12 = 289,46 грн. У разі, якщо зазначена сума є більшою, ніж фактично нарахована зарплата (291,33 грн), робиться доплата в сумі перевищення. У даному випадку це не так, а отже, доплату до МЗП робити не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Доплата за шкідливі умови праці: коли проводити?
    Підприємство вперше виконало атестацію робочих місць. Відповідно має бути доплата за шкідливі умови праці. Цю доплату здійснювати з якого часу: з дати актів, з першого числа наступного місяця після проведення атестації чи з початку створення вакансії? Які є нормативні джерела щодо оплати та строків доплати за шкідливі умови праці?
    13.03.20245651
  • Зарплата раз на місяць на прохання працівників
    Працівники підприємства наполягають, щоб заробітну плату їм виплачували раз на місяць у повному обсязі. Чи можна задовольнити це прохання?
    26.02.20243 6404
  • Доплати водію асенізаційної машини під час ремонту
    Водію асенізаційної машини встановлена доплата до посадового окладу за інтенсивність праці - 12% та доплата за шкідливі умови праці - 4% (за результатами атестації робочого місця). Чи нараховувати вказані доплати за дні, коли автомобіль перебуває на ремонті?
    25.01.202444
  • Простій автомобілю на кордоні: як оплачувати водію?
    Юридична особа, платник податку на загальних підставах, здійснює автоперевезення товарів. Працівник перебував у відрядженні 20днів ( в тому числі субота, неділя). Як нараховується заробітна плата за цей період (субота – авто стояло на кордоні, в неділю - водій не працював)?
    13.12.2023211
  • Компенсація при звільненні та вихідна допомога працівнику за погодинною оплатою праці
    Як визначити розмір вихідної допомоги при звільненні за скороченням та компенсацію невикористаної відпустки працівнику, який звільняється в грудні 2023 року, працює за погодинною ставкою – 40,25 грн, що менше мінімальної 40,46 грн? Нарахувань в 2023 році не було. Має 28 днів невикористаної відпустки
    04.12.20231 107