• Посилання скопійовано

Як визначити погодинну оплату праці, якщо працівнику встановлено оклад?

Працівник працює за сумісництвом на умовах неповного робочого часу (4 години на день, 5 днів на тиждень). Як правильно розраховувати йому зарплату?

За угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватися як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. На прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до чотирнадцяти років або яка має дитину з інвалідністю, в тому числі таку, що знаходиться під її опікуванням, або здійснює догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний встановлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

Оплата праці в цих випадках провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Працівники, які працюють за сумісництвом, отримують зарплату за фактично виконану роботу (ст. 102 КЗпП).

У листі Мінсоцполітики від 27.12.2017 р. № 2993/0/101-1 зазначається: «бувають випадки, коли працівник відсутній на робочому місці упродовж декількох годин (запізнився на роботу на декілька годин, перебував у суді тощо), у такому випадку оплата відпрацьованих годин у цей день провадиться виходячи із розрахованого годинного заробітку працівника».

Проте прямої норми щодо того, як правильно розрахувати  працівнику, якому встановлено оклад, оплату праці за годину немає.  На нашу думку, правильним буде такий варіант: місячний оклад поділити на місячну норму годин та помножити отриманий результат на кількість фактично відпрацьованих годин працівником. Також цей порядок розрахунку годинної ставки слід зазначити у себе в колективному договорі або в Положенні про оплату праці. 

Як варіант, можна встановити працівнику погодинну оплату праці. 

Наведемо приклад, як це можна зробити.

Розраховуємо погодинну оплату праці.

З 1 січня 2019 року розмір мінімальної зарплати становить:

  • у місячному розмірі: з 1 січня – 4173 грн;
  • у погодинному розмірі: з 1 січня – 25,13 грн;
  • 4173,00 грн х 12міс /1993 год. = 25,13 грн.

Тобто, погодинну ставку на рік рахують у разі запровадження погодинної оплати праці. Її рахують, розділивши оклад (ставку) на середньомісячну кількість годин, яка у 2019 році становить: 1993 годин : 12 місяців = 166,1 год/місяць.

Зверніть увагу! Оплата праці за годину ніколи не береться "зі стелі", завжди має бути відправна точка, тобто оклад за місяць.

Приклад. Як визначити оплату праці за годину, якщо оклад в штатному розписі встановлений у розмірі 8500,00 грн?

  • 8500,00 грн х 12міс./1993 год. = 51,18 грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Доплата за шкідливі умови праці: коли проводити?
    Підприємство вперше виконало атестацію робочих місць. Відповідно має бути доплата за шкідливі умови праці. Цю доплату здійснювати з якого часу: з дати актів, з першого числа наступного місяця після проведення атестації чи з початку створення вакансії? Які є нормативні джерела щодо оплати та строків доплати за шкідливі умови праці?
    13.03.20245591
  • Зарплата раз на місяць на прохання працівників
    Працівники підприємства наполягають, щоб заробітну плату їм виплачували раз на місяць у повному обсязі. Чи можна задовольнити це прохання?
    26.02.20243 6354
  • Доплати водію асенізаційної машини під час ремонту
    Водію асенізаційної машини встановлена доплата до посадового окладу за інтенсивність праці - 12% та доплата за шкідливі умови праці - 4% (за результатами атестації робочого місця). Чи нараховувати вказані доплати за дні, коли автомобіль перебуває на ремонті?
    25.01.202443
  • Простій автомобілю на кордоні: як оплачувати водію?
    Юридична особа, платник податку на загальних підставах, здійснює автоперевезення товарів. Працівник перебував у відрядженні 20днів ( в тому числі субота, неділя). Як нараховується заробітна плата за цей період (субота – авто стояло на кордоні, в неділю - водій не працював)?
    13.12.2023202
  • Компенсація при звільненні та вихідна допомога працівнику за погодинною оплатою праці
    Як визначити розмір вихідної допомоги при звільненні за скороченням та компенсацію невикористаної відпустки працівнику, який звільняється в грудні 2023 року, працює за погодинною ставкою – 40,25 грн, що менше мінімальної 40,46 грн? Нарахувань в 2023 році не було. Має 28 днів невикористаної відпустки
    04.12.20231 098