• Посилання скопійовано

Оформлення резерву сумнівних боргів

Як можна документально оформити створення резерву сумнівних боргів, використання такого резерву?

Загальні норми щодо резерву

НП(С)БО 10

Величина резерву сумнівних боргів обчислюється на дату балансу (див. пп. 7 НП(С)БО 10).

Величина резерву сумнівних боргів визначається за одним із методів (пп. 8 НП(С)БО 10):

  • застосування абсолютної суми сумнівної заборгованості;
  • застосування коефіцієнта сумнівності.

За методом застосування абсолютної суми сумнівної заборгованості величина резерву визначається на підставі аналізу платоспроможності окремих дебіторів.

За методом застосування коефіцієнта сумнівності величина резерву розраховується множенням суми залишку дебіторської заборгованості на початок періоду на коефіцієнт сумнівності.

Коефіцієнт сумнівності встановлюється підприємством, виходячи з фактичної суми безнадійної дебіторської заборгованості за попередні звітні періоди (п. 9 НП(С)БО 10).

Приклади визначення величини резерву сумнівних боргів наведені в додатку до НП(С)БО 10.

За рахунок створеного резерву списується безнадійна заборгованість (п. 11 НП(С)БО 10).

 

Методрекомендації №635

Відповідно до пп. 2.1 Методрекомендацій №635 розпорядчий документ про облікову політику підприємства визначає, зокрема, метод обчислення резерву сумнівних боргів (у разі потреби - спосіб визначення коефіцієнта сумнівності).

 

Положення №879

Згідно з пп. 8.5 Положення №879 інвентаризація резерву сумнівних боргів полягає в перевірці обґрунтованості визначення суми сумнівної заборгованості на підставі аналізу застосування методу розрахунку резерву сумнівних боргів, встановленого відповідно до облікової політики.

До акта інвентаризації включаються: визначена за результатами інвентаризації сума резерву сумнівних боргів разом із відповідними розрахунками, а також відповідні суми за даними бухгалтерського обліку.

Нормативними документами форма Акту не встановлена, тому кожне підприємство розробляє цю форму самостійно.

 

Послідовність документування

З наведеного вище випливає наступна послідовність документування.

 

Перше

В наказі про облікову політику визначається метод обчислення резерву сумнівних боргів (у разі потреби - спосіб визначення коефіцієнта сумнівності). Тобто в наказі пишеться, приміром: «Резерв сумнівних боргів визначається за методом застосування абсолютної суми сумнівної заборгованості».

 

Друге

На кожну дату балансу, тобто, на 31.12 кожного року, робиться розрахунок суми резерву. На наш погляд, такий розрахунок доречно робити в рамках річної інвентаризації.

Про проблеми, пов’язані з інвентаризацією резерву, ми писали тут.

Одна з них – дата проведення інвентаризації. Згідно з Положенням №879 інвентаризація резервів має бути проведена протягом двох місяців до дати балансу перед складанням річної фінзвітності. Але фактично показники розрахунку мають бути станом на 31.12 звітного року. Це означає, що підприємство по суті не може провести інвентаризацію, приміром, у листопаді. Фактично інвентаризація може бути проведена або в останні дні грудня, коли відомі вже всі дані за дебіторською заборгованістю, або вже у січні наступного за звітним року.

Серед документів, якими оформляється інвентаризація резервів, на наш погляд, можуть бути два документи:

  • Акт розрахунку, складений у довільній формі відповідальною особою, наприклад, бухгалтером. Цей акт надається інвентаризаційній комісії;
  • Акт інвентаризації. Як сказано вище, форма акту нормативними документами не затверджена, тому складається у довільній формі, або у формі, розробленій самостійно підприємством. Акт інвентаризації складається на підставі Акту розрахунку. Тому до Акту інвентаризації додається Акт розрахунку.

Але може складатися і один документ, в якому як наводяться розрахунки, так і проводиться інвентаризація, тобто, звірка розрахованої суми резерву з даними бухгалтерського обліку.

Як ми зазначали вище, приклади розрахунки резерву наведені в додатку до НП(С)БО 10. Тому фактично в Акті розрахунку наводяться розрахунки, подібні до наведених прикладів (див. зразок 1).

Зразок 1

ТОВ «Гарант 11»

Код за ЄДРПОУ 15369845

Акт розрахунку резерву сумнівних боргів станом на 31.12.2023 р.

Мною, головним бухгалтером ТОВ «Гарант 11» Костенко Марією, проведено розрахунок резерву сумнівних боргів станом на 31.12.2023 р. і складено цей акт для надання інвентаризаційній комісії.

Згідно облікової політики ТОВ «Гарант 11» визначає величину  сумнівних  боргів  на  основі платоспроможності окремих дебіторів.

На 31.12.2023 р. на субрахунку 341 «Короткострокові векселі, одержані в національній валюті» відображено вексель, виданий векселедавцем ПП «Автоп» (код за ЄДРПОУ 18095790) 05.03.2023 року, на суму 10 000 грн. за реалізовані основні засоби. Підприємству стала відома інформація про порушення 18.10.2023 р. судом справи про банкрутство векселедавця ПП «Автоп».

На підставі цієї інформації погашення векселя є сумнівним. Величина сумнівних боргів на 31.12.2023 р. за субрахунком 341 має бути визнана в сумі 10 000 грн., на таку саму суму створюється резерв з уключенням до витрат грудня 2023 року, бухгалтерською проводкою:

·         Дт 944 Кт 38 – 10 000 грн.

Станом на початок 2023 року резерв сумнівних боргів на балансі ТОВ «Гарант 11» був відсутній.

Головний бухгалтер ТОВ «Гарант 11»:    Костенко    Костенко Марія

Як вже зазначалося, Акт розрахунку надається інвентаризаційній комісії, яка складає Акт інвентаризації (див. зразок 2).

Зразок 2

ТОВ «Гарант 11»

Код за ЄДРПОУ 15369845

«Затверджую»

Директор ТОВ «Гарант 11»:

Бажан Петро Бажан

 

Акт інвентаризації резерву сумнівних боргів від 31.12.23

Інвентаризаційна комісія, створена згідно з наказом керівника №25 від 29.09.2023 р. у складі:

Голова комісії - заступник директора Антоненко Павло;

Члени комісії -

головний бухгалтер Костенко Марія;

менеджер з продажів Швець Володимир

провели інвентаризацію резерву сумнівних боргів, який обліковується на балансі на субрахунку 38 станом на 31.12.2023 р.

Згідно акту розрахунку резерву, який наданий головним бухгалтером, станом на 01.01.2023 р. резерв сумнівних боргів на балансі ТОВ «Гарант 11» відсутній.

Але станом на 31.12.2023 р. слід відобразити резерв сумнівних боргів на суму 10 000 грн. Підстава:

«На 31.12.2023 р. на субрахунку 341 «Короткострокові векселі, одержані в національній валюті» відображено вексель, виданий векселедавцем ПП «Автоп» (код за ЄДРПОУ 18095790) 05.03.2023 року, на суму 10 000 грн. за реалізовані основні засоби. Підприємству стала відома інформація про порушення 18.10.2023 р. судом справи про банкрутство векселедавця ПП «Автоп».

На підставі цієї інформації погашення векселя є сумнівним. Величина сумнівних боргів на 31.12.2023 р. за субрахунком 341 має бути визнана в сумі 10 000 грн., на таку саму суму створюється резерв з уключенням до витрат грудня 2023 року, бухгалтерською проводкою:

·         Дт 944 Кт 38 – 10 000 грн.»

Додаток до цього акту: Акт розрахунку резерву сумнівних боргів станом на 31.12.2023 р.

Голова комісії - заступник директора:   Антоненко   Антоненко Павло

Члени комісії -

головний бухгалтер:   Костенко  Костенко Марія;

менеджер з продажів:   Швець   Швець Володимир

 

 ***

Читайте також: Створення резерву сумнівних боргів

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»