• Посилання скопійовано

Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення

Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?

Про абонплату

Зазначимо, що  компанія Starlink не виставляє інвойси для юридичних осіб на продаж Starlink, вони продаються тільки приватним особам для власних потреб, а це значить, як зазначено в запитанні, що компанія не могла придбати Starlink для військової частини. Зробити це можна було єдиним шляхом через посередника. Тому, скоріш за все, один із працівників представляв інтереси даної компанії та оплатив замовлення за свій рахунок. При цьому цей представник мав бути зареєстрованим в реєстрі волонтерів, якщо він був збирачем коштів. Інакше зібрані ним кошти на особистий рахунок є підставою для їх оподаткування ПДФО і ВЗ та подання декларації про майновий стан і доходи.

Важливим при оформленні Starlink є електронна пошта, до якої прив’язується система. Адже оплата списується саме з картки, через яку здійснена покупка. А оскільки представник не бажає в подальшому автосатичного списання абонплати, то при передачі терміналу військовому піддрозділу потрібно здійснити зміну поштової адреси на адресу скажімо, іншого волонтера (який згоден забезпечувати абонплату) або військового. Потрібно пам’ятати про те, що якщо буде втрачено доступ до пошти, буде втрачено контроль за платіжними даними.

 

Документальне оформлення

При передачі Starlink збирач коштів має скласти Акт приймання-передачі, який міститиме всі необхідні реквізити первинного документа, що визначені ст. 9 Закону про бухоблік та  пп. 2.3 Положення №88. Серед визначених реквізитів зазначено, що первинний документ має містити посади і прізвища осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення.

У пп. 2.4 Положення №88 зазначено, що документ має бути підписаний особисто, а підпис може бути скріплений печаткою. 

Крім того, повноваження на здійснення господарської операції особи, яка в інтересах юридичної особи одержує вказані товари мають бути підтверджені, зокрема, письмовим договором, довіреністю, актом органу юридичної особи тощо.

Отже, Акт приймання-передачі має бути підписаний між волонтером (сторона, яка передає) та командиром (начальником) військового підрозділу або уповноваженою особою, яка діє за довіреністю (сторона, яка приймає). Для того, щоб, наприклад, мобілізований працівник підприємства міг підписати Акт приймання-передачі, він має бути уповноважений командиром (начальником) військового підрозділу та діяти за довіреністю (ст. 244, ст. 245 та ст. 246 ЦКУ).

При цьому перереєстрація абонплати, як вже зазначалося, здійснюється на іншу фізособу (іншого волонтера або військового). Про це можна скласти будь-який інший документ довільної форми. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024307
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024576
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202495
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024113
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023135