• Посилання скопійовано

Чи потрібно відновлювати первинні документи, втрачені внаслідок воєнних дій?

Підприємство внаслідок воєнних дій втратило первинні документи, повідомивши ДПС згідно з пп. 69.28 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ. Чи потрібно відновлювати ці документи?

Повідомлення про втрату документів за пп. 69.28 підр. 10 розд. ХХ ПКУ

Якщо платник провадив діяльність на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, і не може пред’явити первинні документи, він повідомляє про це ДПС. Повідомлення складається в довільній формі і має містити обставини, що призвели до втрати та/або неможливості вивезення первинних документів; податкові (звітні) періоди; загальний перелік первинних документів (за можливості – із зазначенням реквізитів).

Повідомлення підписується керівником підприємства і головним бухгалтером.

Щоправда, ДПС може протягом одного місяця з дати отримання повідомлення прийняти рішення про відмову у застосуванні норм пп. 69.28 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

Далі в цьому пункті зазначено, що платник, який подав повідомлення, не підлягає перевірці контролюючим органом щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів, у тому числі після завершення дії воєнного стану.

Окрім того, в цьому пункті зазначено, що дані та показники податкової звітності платника податків/податкового агента за податкові (звітні) періоди, зазначені у повідомленні, не можуть бути піддані сумніву лише на підставі відсутності первинних документів. Подане повідомлення є також підставою для збереження витрат (включаючи витрати у зв’язку з придбанням цінних паперів/корпоративних прав) та/або від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток (включаючи від’ємний фінансовий результат за операціями з цінними паперами/корпоративними правами), та/або податкового кредиту з податку на додану вартість, та/або суми від’ємного значення податку на додану вартість минулих податкових (звітних) періодів без наявності договірних, розрахункових, платіжних та інших первинних документів, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення бухгалтерського обліку та нарахування податку.

У податкових (звітних) періодах, зазначених у відповідному повідомленні, не може бути переглянуто у бік збільшення суми податкових зобов’язань з податків і зборів, задекларовані в податкових деклараціях за зазначені податкові (звітні) періоди, у бік збільшення суми від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток, задекларовані в податкових деклараціях/розрахунках за зазначені податкові (звітні) періоди, у бік збільшення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість, заявлені в податкових деклараціях за зазначені звітні періоди.

В розглядуваній нормі жодного слова не сказано про те, що документи потрібно відновлювати. Причому зі змісту наведеної норми випливає, що і сенс відновлення відсутній. Адже за звітні періоди, зазначені в повідомленні, платника не будуть перевіряти і піддавати сумніву показники звітності.

Тому, на наш погляд, відновлювати первинні документи, щодо яких подано повідомлення за пп. 69.28 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ і щодо якого немає рішення ДПС про відмову, не потрібно. Яка думка ДПС щодо цього питання.

Наприклад, читаємо ІПК ДПСУ від 02.12.2022 р. №2117/ІПК/99-00-07-06-01-06. Прямо на це питання ДПС не відповіла. Але зазначила, що 01.09.2022 Верховною Радою України, зареєстрований за №7720

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів щодо забезпечення адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного стану, який передбачає внесення змін до  пп. 69.28 підрозділу 10 розділу XX ПКУ в частині встановлених термінів для відновлення втрачених первинних документів.

Згідно з цим проектом Закону, відновити документи потрібно буде протягом 90 чи 120 календарних днів з дня наступного, що настає за днем припинення або скасування воєнного стану на території України.

Але на момент написання цієї консультації проект Закону опрацьовано тільки на рівні комітетів ВРУ. Проект ще не став Законом і коли стане – невідомо. З відповіді ДПС також випливає, що на сьогодні відсутній обов’язок відновлювати первинні документи, щодо яких подано повідомлення за пп. 69.28 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024283
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024562
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202483
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024103
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023121