• Посилання скопійовано

Право на перерахунок орендної плати за додатковою угодою, не зареєстрованою Держреєстратором

25.02.2020 року до договору оренди землі міською радою складено додаткову угоду на зміну нормативної грошової оцінки земельної ділянки та зміну ставки орендної плати, а віддали в липні 2020 р. Держреєстратор відмовив у її реєстрації. Чи має право підприємство на підставі не зареєстрованої додаткової угоди подати уточнюючу декларацію на зміну орендної плати?

Орендні правовідносини регулюються Законом №161 та безпосередньо договором оренди земельної ділянки. Відповідно до ст. 30 Закону №161, зміна умов договору оренди здійснюється за взаємною згодою сторін.

У пп. 288.1, 288.4 та 288.5 ПКУ вказано, що розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди. Згідно зі ст. 15 Закону №161 істотними умовами договору оренди землі є, зокрема, орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Зміна умов договору допускається і в односторонньому порядку, але за умови, якщо це прописано в договорі (ч. 1 ст. 651 ЦКУ). Тобто ініціювати внесення змін може будь-яка із сторін договору і в будь-який момент. При цьому сторони вправі додавати до договору будь-які істотні умови, вказувати підстави/обставини внесення змін, форму та строк надсилання пропозиції тощо. Головне, щоб така зміна досягатися взаємною згодою сторін.

Таким чином, затвердження органом місцевого самоврядування нової нормативної грошової оцінки земель безпосередньо впливає на розмір земельного податку, оскільки базою для його визначення саме і є нормативна грошова оцінка (пп. 271.1.1 ПКУ). Така зміна нормативної грошової оцінки земельної ділянки є законодавчою підставою для перегляду розміру орендної плати, а відтак — для внесення змін до договору оренди землі.

Для внесення змін до основного договору сторони укладають у письмовому вигляді додаткову угоду до договору, яку після підписання надають державному реєстратору (через Центри надання адмінпослуг або нотаріуса, який отримав доступ до Держреєстру прав), аби внести зміни до Держреєстру прав. Зміни набудуть чинності з моменту їх реєстрації (ч. 2 ст. 3 Закону № 1952). Подавати документи для реєстрації змін щодо речового права в Держреєстрі прав може будь-яка зі сторін правочину або її представник (ст. 2 Закону №1952).

Оскільки підприємству Держреєстратором було відмовлено в реєстрації додаткової угоди, то перерахувати орендну плату та подати уточнюючу декларацію у підприємства права немає, у випадку, якщо орендна плата обчислюється у відсотках від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Земельна ділянка не використовувалася протягом року, що з витратами на оренду?
    Підприємство не використовувало земельну ділянку в поточному році. Чи можна витрати на її оренду включити до складу витрат під урожай наступного року?
    11.04.202451
  • Дисконтування позики, якщо ставка відсотка за нею не є ринковою
    ТОВ отримало довгострокову відсоткову позику від нерезидента, з ринковою ставкою відсотка. Позика надавалася частинами протягом 2018 — 2023 рр. Кожна наступна сума надходила згідно додаткової угоди якою збільшувалась сума позики та відтерміновувались терміни погашення. В червні 2023 р. підписали додаткову угоду про подовження термінів погашення, і зміну ставки на неринкову. Чи потрібно дисконтувати?
    10.04.2024360
  • Послуга надана в грудні, а акт складено 1 січня – чи можна так?
    Контрагент надає акт про надання послуг за грудень 2023 року датою 01.01.2024 року. Чи правильна така дата акту? В якому періоді включати вартість послуг у витрати?
    09.04.2024165
  • Безоплатні абоненти в басейн для реабілітації від БФ: яка ознака доходу?
    Благодійний фонд придбав річні абонементи в басейн та безоплатно надав їх для реабілітації учасникам бойових дій на підставі наданих підтверджуючих документів (паспорт, ІПН, військовий квіток, ВЛК/МСЕК або довідка про обставини поранення (контузії, каліцтва), посвідчення УБД та посвідчення з ЄДАРТ). Який пп. «а» чи «б» пп. 165.1.54, чи пп. 170.7.8 ПКУ надає таку пільгу? Яка ознака доходу для додатку 4ДФ?
    08.04.202422
  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.2024107