• Посилання скопійовано

Дозвіл на спеціальне водокористування: хто повинен подавати декларацію з рентної плати

Дозвіл на спеціальне водокористування видано юридичній особі - головному підприємству. Первинним водокористувачем є філія - юридична особа. Хто повинен подавати декларацію з рентної плати?

Відповідно до пп. 255.11.17 ПКУ філії, відділення, інші відокремлені підрозділи водокористувача, які мають банківські рахунки, ведуть окремий бухгалтерський облік своєї діяльності, складають окремий баланс, подають податкові декларації та сплачують рентну плату за своїм місцем податкової реєстрації.

Звертаємо увагу, що водокористувач - фізична або юридична особа, яка здійснює водокористування (ст.1 ВКУ).

Філія - відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій (ч. 1 ст. 95 ЦКУ).  Філія не може розглядатися окремо як повноцінно діюча одиниця господарських відносин, також вона не є окремою юридичною особою. Філія може мати свій рахунок у банку, в ЄДР здійснюється її реєстрація в окремому розділі та  їй присвоюється інший код ЄДРПОУ, ніж у юридичної особи, що її створила. Але окремих даних щодо видів діяльності за КВЕД, кінцевих бенефіціарних власників та керівника у філії немає.

Тому дозвіл на спеціальне використання отримує саме головне підприємство (ст. 49 ВКУ).

В свою чергу, головне підприємство самостійно може виділити філію на окремий баланс. Тобто у нього є вибір:

  • не виділяти філію на окремий баланс і тоді облік всіх господарських операцій веде головне підприємство, застосовуючи в обліку додаткові субрахунки щодо філії;
  • виділити філію на окремий баланс. У цьому випадку філія самостійно веде первинний (оперативний) облік результатів своєї роботи, складає окрему статистичну та фінансову звітність (ч. 8 ст. 19 ГКУ ). Методи та принципи ведення обліку та формування звітності філії визначаються наказом про облікову політику головного підприємства (п. 1.4 розд. I Методрекомендацій №635). Показники фінзвітності філії включаються до фінзвітності головного підприємства. Більш детально про це ми писали тут. Але, повторюємо, при цьому філія не стає окремою юридичною особою!

Отже, якщо виділена на баланс філія відповідає вимогам наведеним пп. 255.11.17 ПКУ, то саме філія подає декларацію з рентної плати за спеціальне використання води і відповідно сплачує рентну плату.

В іншому випадку податкові декларації подаються і рентна плата вноситься водокористувачем, до складу якого входять такі структурні підрозділи, за місцезнаходженням водних об’єктів та за ставками рентної плати, встановленими для цих водних об’єктів (пп. 255.11.18 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Дозвіл на спеціальне водокористування: хто повинен подавати декларацію з рентної плати
    Дозвіл на спеціальне водокористування видано юридичній особі - головному підприємству. Первинним водокористувачем є філія - юридична особа. Хто повинен подавати декларацію з рентної плати?
    18.07.202426
  • Повідомлення в ТЦК щодо виключеного з військового обліку працівника
    Підприємство приймає на роботу працівницю, яка виключена з військового обліку на підставі пп. "г" п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону про військовий облік. Чи потрібно вести військовий облік щодо неї і подавати повідомлення до ТЦК?
    16.07.2024880
  • Коли вводити в експлуатацію новозбудоване приміщення?
    У 2013 році підприємство почало будівництво виробничого приміщення, накопичуючи витрати на субрахунку 151. 20.06.2024 р. отримано за зареєстровано в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва декларацію про готовність об’єкта до експлуатації (форма СС1). Ця декларація поки не зареєстрована в Реєстрі речових прав. Чи можна 20.06.2024 р. вводити в експлуатацію новозбудоване приміщення в бухобліку та починати амортизувати?
    04.07.202479
  • Як повернути постачальнику залізничний вагон з товаром, який не був прийнятий покупцем?
    ТОВ "А" – постачальник відправив ТОВ "Б" – покупцю 25.05.2024 р. товар залізничним транспортом безпосередньо з заводу виробника. Вагон прибув 04.06.2024 р. Після огляду виявлено, що товар невідповідної якості і він одразу був переадресований виробнику. Витрати з доставки оплачує постачальник. Розкредитування та переадресацію вагону проводить ТОВ "А". За результатами огляду складено акт невідповідності. Постачальник – ТОВ "А" наполягає скласти ВН на отримання від 25.05.2024 р. та 04.06.2024 р. на повернення. Чи правомірна вимога постачальника?
    24.06.2024261
  • Земельна ділянка не використовувалася протягом року, що з витратами на оренду?
    Підприємство не використовувало земельну ділянку в поточному році. Чи можна витрати на її оренду включити до складу витрат під урожай наступного року?
    11.04.202478