• Посилання скопійовано

Земельна ділянка не використовувалася протягом року, що з витратами на оренду?

Підприємство не використовувало земельну ділянку в поточному році. Чи можна витрати на її оренду включити до складу витрат під урожай наступного року?

Перш за все ідентифікуємо витрати на оренду земельних ділянок у складі витрат підприємства на виробництво продукції рослинництва.

Так, до виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) включаються: прямі матеріальні витрати,прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати, загальновиробничі витрати.

Відповідно до пп. "з" пп. 2.21 Методичних рекомендацій №132 до складу загальновиробничихвитрат (в сільськогосподарських підприємствах вони не діляться на постійні і змінні) включається плата за оренду землі і майна виробничого призначення.

Ці витрати обліковуються на окремому субрахунку рахунку 91 і розподіляються між основними галузями та об'єктами витрат пропорційно до суми прямих витрат (без витрат основних матеріалів: кормів, насіння, сировини).

Прямі витрати - витрати, що можуть бути віднесені безпосередньо до конкретного об'єкта витрат економічно доцільним шляхом 

Об'єкт витрат — це продукція, роботи, послугиабо вид діяльності підприємства, які потребують визначення пов'язаних з їх виробництвом (виконанням) витрат (п. 4 НП(С)БО 16).

Тобто при розподілі витрат на орендну плату ми будемо орієнтуватися саме на культуру, яка вирощується на відповідних ділянках.

Оскільки загальновиробничі витрати не діляться на постійні та змінні, то вони мають бути включені до складу виробничої собівартості продукції в повному обсязі.

Звертаємо увагу, що витрати на оренду за своєю суттю мають дещо спільне з витратами на єдиний податок  4 групи, а саме: період – рік, порядок визначення - на основі НГО та кількості гектарів. В Методичних рекомендаціях № 132 наведено порядок розподілу для єдиного податку. Так, в кінці звітного періоду (року) його суму розподіляють між об'єктами обліку витрат продукції рослинництвапропорційно до площ сільськогосподарських угідь(ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень та перелогів), зайнятих відповідними культурами. 

Тож при розподілі витрат на оренду земельних ділянок підприємство може за загальним правилом розподілити пропорційно прямих витрат чи пропорційно площ, так само, як і єдиний податок.

Не залежно від того який спосіб обере підприємство, об’єктом обліку витрат буде сільгоспкультура.

Такий підхід базується саме на положеннях НП(С)БО 16, витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Тобто розподіл іде щодо об’єктів витрат, які «генерують» дохід, в нашому випадку це відповідна культура, яка вирощується з метою отримання доходу.

Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені. 

Тому якщо підприємство не використовувало земельну ділянку і витрати на оренду не можна ідентифікувати з відповідним об’єктом обліку витрат, який генеруватиме дохід, то такі витрати є витратами періоду і не включаються до складу витрат під урожай наступного року.

***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Земельна ділянка не використовувалася протягом року, що з витратами на оренду?
    Підприємство не використовувало земельну ділянку в поточному році. Чи можна витрати на її оренду включити до складу витрат під урожай наступного року?
    11.04.202454
  • Дисконтування позики, якщо ставка відсотка за нею не є ринковою
    ТОВ отримало довгострокову відсоткову позику від нерезидента, з ринковою ставкою відсотка. Позика надавалася частинами протягом 2018 — 2023 рр. Кожна наступна сума надходила згідно додаткової угоди якою збільшувалась сума позики та відтерміновувались терміни погашення. В червні 2023 р. підписали додаткову угоду про подовження термінів погашення, і зміну ставки на неринкову. Чи потрібно дисконтувати?
    10.04.2024386
  • Послуга надана в грудні, а акт складено 1 січня – чи можна так?
    Контрагент надає акт про надання послуг за грудень 2023 року датою 01.01.2024 року. Чи правильна така дата акту? В якому періоді включати вартість послуг у витрати?
    09.04.2024170
  • Безоплатні абоненти в басейн для реабілітації від БФ: яка ознака доходу?
    Благодійний фонд придбав річні абонементи в басейн та безоплатно надав їх для реабілітації учасникам бойових дій на підставі наданих підтверджуючих документів (паспорт, ІПН, військовий квіток, ВЛК/МСЕК або довідка про обставини поранення (контузії, каліцтва), посвідчення УБД та посвідчення з ЄДАРТ). Який пп. «а» чи «б» пп. 165.1.54, чи пп. 170.7.8 ПКУ надає таку пільгу? Яка ознака доходу для додатку 4ДФ?
    08.04.202422
  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.2024112