• Посилання скопійовано

Облік майнових прав на нерухоме майно у інвестора

Підприємство уклало інвестиційний договір будівництва об’єкта нерухомості (частини торгівельного центру). Забудовнику перераховано авансові платежі відповідно до договору інвестування. Яким чином відобразити дану операцію в обліку? Які особливості оподаткування?

Відповідно інвестиційного договору на будівництво об’єкта нерухомості у інвестора виникає майнове право на нерухомість.

Таке право можна вважати активом, бо очікується, що його використання спричинить в майбутньому надходження економічних вигід у вигляді отримання нерухомості, відповідно умови –частини торгівельного центру (п.3 НП(С)БО 1). Проте немає однозначної позиції щодо того, у складі яких саме активів відображати придбані майнові права. З юридичного погляду, майнові права прирівняні до майна (речі) відповідно до ч. 1 ст. 190 ЦКУ.

На практиці майнові права відображають як виникнення:

1) дебіторської заборгованості, яка згодом погашається при отриманні нерухомості/послуг зі спорудження будівлі;

2) капітальних інвестицій у будівництво;

3) товару.

За своєю суттю майнові права на об’єкт інвестування є правом на одержання у власність об’єкта інвестування в майбутньому (після прийняття об’єкта інвестування в експлуатацію), то вважаємо, що доречніше відображати придбані майнові права як дебіторську заборгованість. Відповідно до умов договору дебіторська заборгованість є довгостроковою (термін 3 роки).

Облік придбання майнових прав у інвестора

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Сплачено за майнові права забудовникові

Договір укладено на 3 роки, тому це рядок 1040 балансу

183

311

Отримано податковий кредит з ПДВ від забудовника

641

644

Отримано нежитлову нерухомість (частина торговельного комплексу) від забудовника 

152, 286

183

Закрито розрахунки з ПДВ під час передачі нерухомості

644

183

 

Операції з постачання майнових прав на об’єкти нерухомого майна є об’єктом оподаткування ПДВ (ЗІР).  

Якщо нерухомість буде використовуватися в оподатковуваних ПДВ операціях (наприклад, для надання її в оренду, для подальшого перепродажу тощо), то покупцю не потрібно нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання з ПДВ на підставі пп. 198.5 ПКУ

 

Відповідно до положень пп. 134.1.1 ПКУ, об’єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень  розділу ІІІ ПКУ. Різниці, які збільшують або зменшують фінансовий результат до оподаткування, визначені статтями 138, 139, 140, 141 ПКУ розділу ІІІ ПКУ, а також нормами розділів І, ІІ та перехідних положень ПКУ можуть виникнути у підприємства після введення об’єкта в експлуатацію на суму амортизації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20246
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024216
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202426
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202450