• Посилання скопійовано

Облік розведення декоративних птахів

Підприємство закуповує декоративних птахів для подальшого продажу. Але інколи закуплені птахи заводять пташенят, які також будуть продаватися. Які особливості бухгалтерського обліку таких пташенят та документування?

Щодо бухгалтерського обліку

Очевидно, в розглядуваній ситуації мова йде про незапланований виводок пташенят. Фактично підприємство не здійснює діяльність з розведення птахів.

На наш погляд, в розглядуваній ситуації декоративні птахи та наведені пташенята є біологічними активами, не пов’язаними із сільгоспдіяльністю. Тому відповідно до пп. 3.3 НП(С)БО 30 норми цього стандарту на облік птахів і пташенят не поширюються.

Оскільки декоративні птахи придбані для подальшого продажу, їх обліковують на рахунку 28.

Оскільки пташенята також будуть продані, їх також оприбутковують на рахунок 28. На наш погляд, слід оприбуткувати в порядку, прийнятому для оприбуткування запасів, виявлених у процесі інвентаризації.

Відповідно до пп. 2.14 Методрекомендацій №2 виявлені у процесі інвентаризації надлишки запасів оприбутковуються за чистою вартістю реалізації запасів, якщо вони реалізуються, або в оцінці можливого використання запасів, якщо вони використовуються на самому підприємстві.

Оскільки пташенята плануються для реалізації, то їх оприбутковують за чистою вартістю реалізації:

  •  Дт 28 Кт 719.

Чиста вартість реалізації запасів - очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію (п. 4 НП(С)БО 9).

Тобто, оприбутковують пташенят за очікуваною вартістю продажу, за мінусом очікуваних витрат на їх утримання до моменту продажу.

Поряд з цим згідно з передостаннім абзацом п. 9 НП(С)БО 9, на наш погляд, витрати з утримання пташенят до моменту їх продажу збільшують їх первісну вартість на рахунку 28.

 

Щодо документування

Нормативними документами не встановлені первинні документи для розглядуваної ситуації. Тому порядок документування і форми документів підприємство встановлює самостійно.

Наприклад, керівник підприємства своїм наказом може призначити комісію з оприбуткування пташенят.

Комісія складе акт довільної форми, в якому зазначить про підстави отримання пташенят, розрахує їх чисту вартість реалізації. Керівник затвердить цей акт і на підставі такого документу пташенят оприбуткують на балансу на рахунку 28.

Далі відповідальна за утримання пташенят особа періодично (щотижня, щомісяця тощо) складатиме первинний документ для оформлення витрат, понесених на утримання пташенят. Наприклад, це може бути звіт про витрати, який складається в довільній формі. Звіт затверджується керівником підприємства. На підставі такого звіту витрати списуються на збільшення первісної вартості пташенят.

 

Щодо консультації Мінфіну

Ми навели власну думку з розглядуваного питання. Але зазначимо ще раз. Чинними нормативними документами це питання не врегульовано. Оскільки в Україні регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Мінфіном (див. ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік), рекомендуємо саме до цього органу звернутися з проханням надати відповідь. Як направити звернення, можна прочитати на сайті Мінфіну тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»