• Посилання скопійовано

Облік гуманітарної допомоги, отриманої благодійним фондом для використання у власній діяльності

Згідно з документами (лист-прохання донору від благодійного фонду - неприбуткової організації, дарчий лист) благодійний фонд є отримувачем і набувачем необоротних активів, які використовуватиме в своїй статутній діяльності. Як відобразити в бухобліку? Як відобразити в додатку ГД до Звіту неприбуткової організації в розділі III. «Розподілено...» (в колонках 2, 3 та 9)?

Бухгалтерський облік

В бухгалтерському обліку гуманітарна допомога відображається згідно з Наказом Мінфіну від 14.12.1999 р. № 298 (див. також лист Мінфіну від 27.04.2022 р. № 41020-06-5/8479, пп. 10 НП(С)БО 7):

  • Дт 10 Кт 48 – на справедливу (фактично – ринкову) вартість;
  • Дт 92, 94 тощо Кт 13 – нарахована амортизація;
  • Дт 48 Кт 745 – визнано дохід від безоплатно отриманого в якості гранту активу, пропорційно нарахованій амортизації.

 

Як відобразити в додатку ГД до Звіту неприбуткової?

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (102.04): «Чи потрібно набувачу гуманітарної допомоги, яка надійшла від отримувача гуманітарної допомоги, який внесений в Єдиний реєстр отримувачів гуманітарної допомоги, заповнювати додаток ГД до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та які графи, якщо за цільовим призначенням гуманітарна допомога залишається у набувача?».

ДПС відповідає так:

Додаток ГД до рядків 1.6.2 ГД, 2.4.2 ГД та 3.1 ГД Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, форма якого затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 №55, подають неприбуткові організації, що є як отримувачами гуманітарної допомоги, зареєстрованими в установленому КМУ порядку в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги, так і неприбуткові організації – набувачі гуманітарної допомоги.

У разі отримання гуманітарної допомоги та якщо за цільовим призначенням гуманітарна допомога залишається у набувача, то набувач відображає таку гуманітарну допомогу у Додатку ГД до рядків 1.6.2 ГД, 2.4.2 ГД та 3.1 ГД Звіту:

  • у графах 1 – 9 розд. ІІ «Отримано гуманітарну допомогу за звітний (по-датковий) рік» Додатка ГД до Звіту. При цьому, сумарне значення вартості отриманої гуманітарної допомоги, що відображається у графі 9 «Вартість гуманітарної допомоги», переноситься у рядок 1.6.2 ГД «гуманітарна допомога» основної частини Звіту. Також слід відмітити, що набувачем графи 10 – 12 Додатка ГД до Звіту щодо даних митної декларації, за якою було здійснено ввезення товарів на митну територію України, не запов-нюються;
  • у графах 1 – 9 розд. ІІІ «Розподілено гуманітарну допомогу за цільовим призначенням за звітний (податковий) рік» Додатка ГД до Звіту із зазна-ченням, зокрема, найменування та кількості фактично розподіленої (ви-користаної) гуманітарної допомоги тощо. Сумарне значення показників графи 8 «Вартість гуманітарної допомоги» переноситься до рядка 2.4.2 ГД «гуманітарна допомога» основної частини Звіту. При цьому набувачем графа 9 щодо дати та номера акта передачі гуманітарної допомоги не за-повнюється;
  • у графах 1 – 9 розд. ІV «Гуманітарна допомога, використана не за цільовим призначенням, за звітний (податковий) рік». Сумарне значення показників графи 7 переноситься у рядок 3.1 ГД основної частини Звіту. Зазначений розділ заповнюється у разі розподілу гуманітарної допомоги не за цільовим призначенням;
  • у графах 1 – 7 розд. V «Залишок нерозподіленої гуманітарної допомоги на кінець звітного (податкового) року». Значення показників розд. V мають дорівнювати позитивному значенню відповідних граф цього розділу, розрахованих за формулою розд. II – розд. III + розд. IV. Зазначений розділ заповнюється у разі наявності залишку нерозподіленої гуманітарної допомоги на кінець звітного (податкового) року.

При поданні Звіту необхідно надати доповнення, передбачене пп. 46.4 ПКУ з відповідним поясненням щодо заповнення Додатка ГД, яке може бути складене за довільною формою, із зазначенням про факт подання такого доповнення у спеціально відведеному місці Звіту.

У запитанні зазначається щодо заповнення граф 2, 3 і 9 розділу ІІІ додатку ГД.

В консультації ДПС прямо сказано, що набувачем графа 9 не заповнюється. Тому, на наш погляд, заповнювати цю графу не потрібно.

Про графи 2 і 3 в консультації ДПС нічого не сказано. На наш погляд, слід написати код і найменування благодійного фонду (БФ). 

По суті отримана для власних потреб гуманітарна допомога, на наш погляд, має бути відображена у Звіті одночасно як у рядку 1.6.2 ГД (отримана), так і в рядку 2.4.2 ГД (розподілена на себе).

Але оскільки інструкції із заповнення додатку ГД немає, для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Маємо важливе зауваження!

Наведена вище консультація переведена до нечинних з 02.03.2023 р. у зв’язку з втратою актуальності. В чому тут справа?

Наприклад, на сайті Мінсоцполітики читаємо відповідь на питання, датоване 22.03.2023 р.: «Чи може організація бути внесена до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги під час дії воєнного стану».

Мінсоцполітики відповідає, що на сьогоднішній день(тобто, станом на 22.03.2023 р.) вантажі, які перетинають митний кордон України, визна-ються гуманітарною допомогою за декларативним принципом (постанова КМУ від 01.03.2022 року №174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану») без рішення про визнання гуманітарною допомогою таких вантажів Мінсоцполітики. З цієї причини отримувачі таких вантажів не можуть бути включенні до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги. Питання включення організацій до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги за умови декларативного ввезення гуманітарних вантажів потребує додаткового врегулювання.

Тобто, на період воєнного стану реєстрація в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги не здійснюється. Але ж в консультації ДПС пишуть про заповнення додатку ГД тільки у разі реєстрації в такому Єдиному реєстрі. 

З цього робимо висновок, що якщо реєстрації в Єдиному реєстрі немає, то додаток ГД заповнювати не потрібно. Це, на наш погляд, і стало причиною скасування консультації.  

Але з 01.12.2023 р. поновлюється реєстрація отримувача гуманітарної допомоги в Єдиному реєстрі, згідно з нормами Порядку № 953 (Постанова КМУ від 05.09.2023 р. № 953). Причому тестування цієї системи почалося вже з 01.11.2023 р. (див. тут).

З наведеного, на наш погляд, випливає, що якщо БФ зареєструє отримані необоротні активи в Єдиному реєстрі, йому доведеться заповнювати до-даток ГД так, як ми навели вище. Напевне, що і ДПС поновить дію зазначеної вище консультації в ЗІР.

Таж ми навели власний погляд щодо порядку, необхідності заповнення додатку ГД. Для уникнення непорозумінь з податковою службою може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»