• Посилання скопійовано

Облік наданої нерезиденту продукції (тари) в користування з рекламною метою

Підприємство платник податку на прибуток (з різницями) і ПДВ виробляє тару для перевезення вантажів. Планується надати нерезиденту цю тару для ознайомлення (вивозиться в митному режимі тимчасового вивезення) з метою прийняття рішення про купівлю. Нерезидент здійснюватиме пробне перевезення в тарі з метою прийняття рішення. Надалі тара повертатиметься на підприємство (митний режим реімпорту). Що з ПДВ, як відображати в обліку?

Додаткові умови:

Доставка тари нерезиденту та її повернення здійснюється за рахунок підприємства. Тож як відображати такі витрати?

 

ПДВ

Про ПДВ при здійсненні вивезення товарів в митному режимі тимчасового вивезення і надалі ввезення цих самих товарів в режимі реімпорту ми писали тут.

Там ми зазначали, що такі операції не оподатковуються ПДВ, ПН на них не складається, в податковій декларації з ПДВ вони не відображаються.

 

Бухгалтерський облік

Підприємство надає зразки продукції (тари) нерезиденту для ознайомлення, з метою подальшого продажу наступних партій. На період ознайомлення право власності на зразки тари залишається за підприємством і до нерезидента не переходить.

На наш погляд, немає підстав вважати, що тара надана нерезиденту безоплатно. Тара надана потенційному покупцю з метою прийняття рішення про купівлю наступних партій продукції (тари), що у свою чергу збільшить обсяг продажу продукції у виробника. Таким чином, всі витрати на доставку нерезиденту і подальше повернення відносяться до витрат на збут – списуються в дебет рахунку 93.

Як потрібно обліковувати передану для ознайомлення продукцію (тару)?

Готова продукція обліковується на рахунку 26.

Якщо така продукція передається нерезиденту для ознайомлення на умовах повернення, від цього вона не перестає бути готовою продукцією, тобто, матеріальним активом власного виготовлення, призначеним для продажу. 

Тому, на наш погляд, така тара продовжує обліковуватися на рахунку 26. При передачі нерезиденту для ознайомлення потрібно лише змінити аналітичний рахунок, який відображає місцезнаходження товару:

  • Дт 26 (нерезидент) Кт 26 (склад).

При поверненні:

  • Дт 26 (склад) Кт 26 (нерезидент).

Але якщо підприємство використовуватиме ці одиниці продукції виключно як рекламний зразок (тобто ці одиниці в майбутньому не будуть продаватися як готова продукція), і вартість одиниці більше 20000 грн, на наш погляд, її слід обліковувати у складі ОЗ, у загальному порядку нараховувати амортизацію:

  • Дт 152 Кт 26 (склад) – переведено тару до складу капітальних інвестицій;
  • Дт 106 Кт 152 – введено рекламні зразки продукції в експлуатацію;
  • Дт 93 Кт 131 – нарахована амортизація.

З метою податкового обліку за ст. 138 ПКУ ці рекламні зразки також визнаються основним засобом.

 

Податок на прибуток

Витрати включаються до витрат на збут (рахунок 93) і зменшують фінрезультат до оподаткування (Дт 791 Кт 93), який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Податкових різниць в даній ситуації немає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»