• Посилання скопійовано

ПДВ при тимчасовому вивезенні товарів для ремонту

ТОВ - платник ПДВ вивозить за межі митної території України двигуни для здійснення їх ремонту, в режимі тимчасового вивезення. А потім повертає відремонтовані двигуни в Україну. Які особливості оподаткування ПДВ?

Відповідно до пп. 206.8 ПКУ, до операцій із вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі тимчасового вивезення застосовується умовне повне звільнення від оподаткування ПДВ за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених главою 19 МКУ.

Для поміщення в такий митний режим відповідальна за вивезення особа подає митному органу документи на товар, що підтверджують мету їх тимчасового вивезення (ч. 6 ст. 114 МКУ). В розглядуваній ситуації в документах зазначатиметься, що товари вивозяться для ремонту, після чого будуть повернені в Україну.

Строк тимчасового вивезення не повинен перевищувати трьох років (ч. 1 ст. 116 МКУ).

 

Чи складається ПН при здійсненні операцій із вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі тимчасового вивезення?

Відповідь на це питання наведена в підкатегорії 101.16, ЗІР. Податкова пише, що враховуючи те, що при здійсненні операцій із вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі тимчасового вивезення не виникають ПЗ з ПДВ та товари залишаються у власності особи, яка здійснює тимчасове вивезення таких товарів, ПН не складається.

Операції з вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі тимчасового вивезення, до яких застосовується умовне повне звільнення від оподаткування відповідно до пп. 206.8 ПКУ, в податковій декларації з ПДВ не відображаються. Про це ми писали, приміром, тут, тут.

Митний режим тимчасового вивезення завершується шляхом реімпорту товарів, поміщених у цей митний режим (ч. 1 ст. 120 МКУ).

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 78 МКУ у митний режим реімпорту можуть бути поміщені товари, які були вивезені за межі митної території України у митному режимі тимчасового вивезення та ввозяться на цю територію до завершення строку дії цього митного режиму у тому самому стані, в якому вони були вивезені, крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування та зберігання, а також змін, що допускаються у разі використання таких товарів у митному режимі тимчасового вивезення.

Відповідно до пп. 206.3 ПКУ операції із ввезення товарів у митному режимі реімпорту звільняються від оподаткування ПДВ.

Складати ПН на таку операцію не потрібно. В декларації з ПДВ вони не відображаються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024231
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202434
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202463
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427