• Посилання скопійовано

Продаж МШП "єдинником": облік та оподаткування

Підприємство на ЄП (2%) (статус платника ПДВ тимчасово призупинено) планує продати МШП, які перебувають в експлуатації та обліковуються на забалансовому рахунку. Вони будуть продані за досить символічну суму, яка не співвідноситься з їх первісною вартістю (МШП з первинною вартістю 2000 грн, буде продано за 2 грн.) Як відобразити дану операцію в обліку та які податкові наслідки?

Бухгалтерський облік

Відповідно до пп. 23 НП(С)БО 9, вартість малоцінних та швидкозношуваних предметів (МШП), що передані в експлуатацію, виключається зі складу активів (списується з балансу) з подальшою організацією оперативного кількісного обліку таких предметів за місцями експлуатації і відповідними особами протягом строку їх фактичного використання. 

Відповідно до Інструкції №291 при поверненні на склад з експлуатації МШП, що придатні для подальшого використання, вони оприбутковуються за дебетом рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» та кредитом рахунку 71 «Інший операційний дохід». 

Відповідно до пп. 2.12 Методрекомендацій №2 запаси, отримані у процесі ремонту і поліпшення (модернізації, добудови, реконструкції тощо, ліквідації основних засобів), оприбутковуються за чистою вартістю реалізації або в оцінці можливого їх використання, яка може бути визначена виходячи з вартості подібних запасів при наявності їх на балансі підприємства, з урахуванням ступеня їх придатності до експлуатації. 

Первісна вартість запасів, що надійшли на склад від забракованих виробів та зворотних відходів виробництва, ліквідації основних засобів, визначається за чистою вартістю реалізації, якщо такі запаси призначені для реалізації, або в оцінці їх можливого використання (пп. 2.13 Методрекомендацій №2). 

Виявлені у процесі інвентаризації надлишки запасів оприбутковуються за чистою вартістю реалізації запасів, якщо вони реалізуються, або в оцінці можливого використання запасів, якщо вони використовуються на самому підприємстві (пп. 2.14 Методрекомендацій №2). 

Відповідно до п. 4 НП(С)БО 9, чиста вартість реалізації запасів - очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію. 

Таким чином, якщо МШП, які перебувають в експлуатацію і списані з балансу, будуть продаватися на сторону, їх потрібно оприбуткувати на балансі за ціною їх продажу:

  • Дт 22 Кт 719 — 2 грн.

Продаж МШП відображається в загальному порядку, прийнятому для продажу інших оборотних активів:

  • Дт 377 Кт 712 — 2 грн (продано МШП);
  • Дт 712 Кт 791 — 2 грн (дохід від продажу віднесено на фінрезультати);
  • Дт 943 Кт 22 — 2 грн (списана собівартість проданих МШП);
  • Дт 791 Кт 943 — 2 грн (собівартість реалізації віднесено до фінрезультатів);
  • Дт 311 Кт 377 — 2 грн (отримана оплата за продані запаси).

 

Оподаткування

Відповідно до пп. 2 пп. 292.1 ПКУ, доходом платника єдиного податку є для юридичної особи - будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в:

  • грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);
  • матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 ПКУ.

Своєю чергою, в п. 292.3 ПКУ наведені такі доходи:

  • безоплатно отримані товари (роботи, послуги);
  • сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності (для платників ПДВ);
  • вартість реалізованих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), за які отримана попередня оплата (аванс) у період сплати інших податків і зборів.

Цей перелік показує, що входить до складу доходу платника ЄП групи ІІІ. Це фактичні надходження коштів, отримання товарів, робіт, послуг тощо.

Тобто, до доходу включаються реально отримані доходи.

Таким чином, при продажу МШП сума від продажу включається до складу оподатковуваного доходу. 

Поряд з цим відповідно до пп. 9.9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з податком на додану вартість до початку застосування особливостей оподаткування, встановлених цим пунктом, які використані (поставлені, реалізовані) платником єдиного податку третьої групи в період застосування особливостей оподаткування, встановлених цим пунктом, в операціях, що не є об’єктом оподаткування, платник податку на додану вартість зобов’язаний не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому здійснено відновлення його реєстрації платником податку на додану вартість, нарахувати податкові зобов’язання відповідно до пп. 198.5 ПКУ.

Причому база оподаткування при нарахуванні податкових зобов’язань відповідно до попереднього абзацу за необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни), а за товарами/послугами - виходячи з вартості їх придбання. 

На наш погляд, якщо МШП були придбані з ПДВ в період до переходу на ЄП (2%), а введені в експлуатацію вже після переходу на ЄП за ставкою 2%,  то після повернення на сплату ПДВ підприємство має нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ, виходячи з вартості придбання МШП. 

Нагадаємо, що МШП повністю списуються з балансу в момент передання їх в експлуатацію, тож саме цей момент був їх використанням. І якщо МШП були введені в експлуатацію до переходу на ЄП за ставкою 2% і використовувалися для оподатковуваних операцій, то донараховувати ПДВ не потрібно буде. 

А якщо МШП зберігалися на складі і були введені в експлуатацію після переходу на ЄП за ставкою 2%, то доведеться донарахувати ПДВ після відновлення реєстрації платника ПДВ.

Знову ж таки на наш погляд, зарахування на баланс раніше списаних МШП перед їх продажем у період перебування на ЄП за ставкою 2% не спричиняє обов’язку нараховувати ПДВ, оскільки МШП зараховані на баланс без ПДВ.

Для впевненості у питанні, чи нараховувати ПДВ за пп. 198.5 ПКУ на вартість таких МШП після повернення платника на сплату ПДВ, рекомендуємо звернутися до податківців за наданням ІПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»