• Посилання скопійовано

Погашення кредиту за рахунок депозита поручителя

Підприємство отримало кредит під заставу депозита юрособи – поручителя. Позичальник не може його погасити і банк списує з застави – депозиту поручителя – кошти в рахунок погашення кредиту. Підприємство пізніше поверне ці кошти поручителю. Але поручитель реорганізується шляхом приєднання до іншого підприємства. Кошти будуть повертатися вже правонаступнику, до якого приєднається поручитель. Який облік та наслідки цієї операції?

У разі погашення кредиту  за рахунок застави у вигляді депозитних коштів, які належали іншій особі – поручителю у боржника змінюється кредитор: спочатку це був банк, а після погашення кредиту за рахунок застави кредитором стає поручитель. 

Якщо поручитель переуступає своє право вимоги сплати коштів позичальником третій особі (правонаступнику), у позичальника ще раз змінюється кредитор.

Податкових наслідків не виникає ані з ПДВ, ані з податку на прибуток.

***

Приклад. Підприємство-позичальник отримало кредит в банку під заставу депозита поручителя. Кредит та проценти погашено за рахунок депозиту. На дату погашення кредиту сума заборгованості за кредитом становила 10000 грн, а за процентами – 250 грн. Після погашення кредиту у позичальника виникає заборгованість перед поручителем. Якщо юрособа-поручитель реорганізується і сума боргу позичальника переходить від поручителя до правонаступника, то у позичальника відбувається заміна кредитора з поручителя на правонаступника – див. таблицю.

Бухоблік погашення кредиту за рахунок депозита поручителя та заміна кредитора

Зміст господарської операції

Дт

Кт

Сума, грн

Отримано короткостроковий кредит в гривні від банку

311

601 (банк)

10000

Нараховано відсотки на суму кредиту

951

684 (банк)

250

Звернено стягнення на депозитні кошти поручителя і за їх рахунок погашено нзаборгованість за кредитом та відсотками:

 

 

 

за кредитом

601 (банк)

685 (поруч.)

10000

за відсотками

684 (банк)

685 (поруч.)

250

Переведення боргу позичальника перед поручителем на користь правонаступника

685 (поруч.)

685 (прав.)

10250

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20246
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024222
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202426
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202450