• Посилання скопійовано

Бухоблік ТОВ при даруванні корпоративних прав фізособою засновником іншому ТОВ

Фізособа, один із засновників ТОВ 1 (68%) дарує ТОВ 2 корпоративні права ТОВ 1. Як відображати таку господарську операцію в бухгалтерському обліку ТОВ 1 та ТОВ 2?

В обліку ТОВ 1

Облік статутного капіталу (СК) ведеться на субрахунку 401 «Статутний капітал».

В Інструкції №291 зазначено, що аналітичний облік статутного капіталу на цьому субрахунку ведеться за видами капіталу за кожним засновником, учасником, акціонером тощо.

Тож після зміни учасника в аналітичному обліку насубрахунку 401 потрібно буде також змінити учасника – замість фізособи, яка мала частку 68%, записати ТОВ 2.

 

В обліку ТОВ 2

З точки зору бухгалтерського обліку корпоративні права іншого ТОВ є фінансовими інвестиціями. Облік фінінвестицій ведеться згідно з нормами НП(С)БО 12.

Але в НП(С)БО 12 не зазначено, яким чином обліковувати фінансові інвестиції, отримані безоплатно. Тобто, методологія бухгалтерського обліку безоплатно отриманих фінінвестицій не встановлена.

Але слід сказати, що в Україні регулювання питань методології бухгалтерського обліку віднесено до відання Мінфіну (див. ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік). Тому рекомендуємо звернутися до Мінфіну для отримання консультації з цього питання.

Як направити звернення, можна прочитати на сайті Мінфіну тут.

Далі наведемо власне бачення особливостей обліку безоплатно отриманих корпоративних прав (фінінвестиції).

Згідно з Інструкцією № 291 на субрахунку 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів» узагальнюється інформація про доходи від безоплатно одержаних, серед іншого,фінансових інвестицій. Дохід від безоплатно одержаних фінансових інвестицій визнається при їх вибутті.

Причому на субрахунку 718 «Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів», як зазначено в Інструкції №291, відображаються доходи від безоплатно одержаних оборотних активів (окрім фінансових інвестицій). Тобто, навіть якщо безоплатно отримані фінінвестиції відносяться до оборотних активів, дохід слід відображати так, як зазначено вище – на субрахунку 745 і тільки в момент вибуття фінінвестицій.

Тобто, на момент отримання фінансових інвестицій вони мають бути відображені на балансі, але не із визнанням доходу.

Причому залежно від цілей отримання фінінвестицій, строку, на який вони отримані, такі фінінвестиції можуть обліковуватися у складі необоротних активів на одному з субрахунків рахунку 14 «Довгострокові фінансові інвестиції», або у складі поточних інвестицій на рахунку 35 «Поточні фінансові інвестиції».

Мають бути відображені на балансі, але у кореспонденції з яким рахунком?

На наш погляд, на субрахунку 424 «Безоплатно одержані необоротні активи».

Тож безоплатне отримання корпоративних прав, на наш погляд, відображається проведення: Дт 14, 35 Кт 424.

 

За якою вартістю?

Про це в НП(С)БО 12 жодного слова.

На наш погляд, за аналогією з безоплатним отриманням інших активів (приміром, основних засобів, запасів) – за справедливою вартістю. Тобто, за вартістю, за якою такі корпоративні права можна продати.

Надалі отримані корпоративні права (фінінвестиція) обліковуються в порядку залежно від цілей їх придбання, строку, на який вони придбані. 

Особливості такого обліку описані в розділі «Оцінка фінансових інвестицій на дату балансу» (п. 8 – п. 15 НП(С)БО 12).

Наприклад, фінінвестиції в асоційовані і дочірні підприємства на дату балансу відображаються за вартістю, що визначена за методом участі в капіталі, крім випадків, наведених у пп. 17 і 22 НП(С)БО 12.

Що це за підприємства, які винятки, слід з’ясовувати в кожній конкретній ситуації. Нижче під консультацією наведені посилання на статті, в яких розкриваються особливості бухобліку фінінвестицій, які обліковуються за методом участі в капіталі.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»