• Посилання скопійовано

Кошти на зарплату від материнської компанії-нерезидента: облік

Материнська компанія - нерезидент має намір перерахувати резиденту Україну, платнику ПДВ та податку на прибуток на загальних підставах, суму коштів для підтримки та забезпечення виплати заробітної плати. Це не оплата за послуги чи товар, а просто кошти на підтримку. Чи потрібно нараховувати ПДВ? Як відобразити ці кошти в обліку?

Кошти, перераховані материнською компанією - нерезидентом резиденту України для його утримання, зокрема як підтримка на виплату зарплати не є операцією постачання товарів/послуг та не є базою оподаткування ПДВ. Вони враховуються під час визначення фінрезультату до оподаткування та, відповідно, об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств згідно з правилами бухобліку.

Тобто, якщо за правилами бухобліку такі кошти включаються до складу доходів, то і для податкового обліку такі кошти будуть доходами. Одночасно виплата зарплати та нарахування ЄСВ за рахунок отриманих коштів включатиметься до складу витрат такого резидента.

Суму коштів виділених материнською компанією - нерезидентом резиденту України для підтримки та забезпечення виплати заробітної плати відображають на субрахунку 484 «Інш кошти цільового фінансування i цільових надходжень».

Тож, отримані резидентом кошти на підтримку від материнської компанії – нерезидента відображають у бухобліку такими проведеннями:

  • Дт 312 Кт 484 – отримано кошти (грошова підтримка) від материнської компанії – нерезидента;
  • Дт 23, 91, 92, 93, 949 Кт 661, 651 – нарахована зарплата, ЄСВ;
  • Дт 661 Кт 641, 642 – утримані ПДФО, ВЗ;
  • Дт 661 Кт 311 – перерахована зарплата на банківські рахунки працівників;
  • Дт 641, 642, 651 Кт 311  – сплачені ЄСВ, ПДФО, ВЗ;
  • Дт 484 Кт 718 – визнано дохід від цільового фінансування в сумі понесених витрат.
  • Дт 718 Кт 791 – доходи списано на фінрезультат.

Отже, з отриманих коштів на зарплату у резидента виникають доходи і витрати в одинаковій сумі, тому фінрезультат до оподаткування за цими операціями буде нульовий.

Якщо фактична сума нарахованої зарплати та ЄСВ буде менше, ніж отримана сума коштів від нерезидента, на рахунку 484 сформується відповідне сальдо, яке показує невикористану суму, яка може бути використана в наступних місяцях.

І навпаки, якщо фактична сума нарахованої зарплати та ЄСВ буде більше, ніж отримана сума від нерезидента, то різницю отримувач покриває за власний рахунок або за рахунок майбутнього цільового фінансування. В останньому випадку бухгалтерські записи будуть такими ж, як ми показали вище, але в іншому порядку: спочатку визнаються витрати на зарплату у періоді її нарахування, а при отриманні цільового фінансування воно визнається доходом у періоді отримання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202413
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202461
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442