• Посилання скопійовано

Отримання від засновника обладнання для надання його в оренду

Чи може засновник дати в користування своєму підприємству обладнання, яке надаватиметься підприємством в оренду? Як такі операції відобразити в обліку?

Чи може засновник дати обладнання в користування?

Чинне законодавство цього не забороняє.

Тому засновник може надати обладнання в оренду, якщо на такі операції немає заборони в статуті підприємства. Окрім того, статутом можуть передбачатися додаткові умови для здійснення таких операцій. Наприклад, надання дозволу загальними зборами учасників, якщо їх кілька тощо.

Тому саме у статуті і слід дивитися можливіобмеження на здійснення  таких операцій.

Якщо обладнання отримується в користування з метою подальшого надання в оренду, про це має бути записано в договорі оренди чи позички, який укладається між підприємством і засновником (див. ст. 774 ЦКУ). Передача в оренду здійснюється тільки за згодою орендодавця (засновника).

 

Варіанти надання в користування

Надати в користування можна можна на умовах оренди чи позички.

Про позичку, оренду можна прочитати, приміром, тут.

Тезисно.

Оренда — це надання майна в користування за плату. Оформляється договором оренди. Передача майна в оренду, як і повернення, оформляється актом приймання-передачі. Може застосовуватися форма Акта, затверджена Наказом № 818.

За користування майном орендодавцю виплачується орендна плата в розмірі, передбаченому договором. Окремо документ (акт) на послуги оренди може не складатися.

Про оренду можна почитати тут.

Позичка — це надання майна в користування без оплати. Тобто, своєрідна безоплатна оренда. Оформляється договором позички. Передача майна оформляється так само, як і при оренді — актом. 

Детально про позичку можна прочитати тут.

 

Оподаткування орендної плати

Якщо засновник фізособа, то орендна плата буде оподатковуваним доходом такої фізособи, яка оподатковуватиметься в загальному порядку ПДФО, ВЗ.

В додатку 4ДФ орендний дохід відображається з ознакою доходу "127".

 

Бухгалтерський облік

Отримане в користування, як на умовах оренди (операційної), так і позички, обладнання відображається підприємством на позабалансовому рахунку 01 “Орендовані необоротні активи ”.

На баланс підприємства таке обладнання не зараховується, амортизація не нараховується.

У разі отримання обладнання на умовах оренди нарахування і виплата орендної плати засновнику фізособі відображається проводками:

  • Дт 949 Кт 685 — нарахована орендна плата;
  • Дт 685 Кт 641 — утримано ПДФО;
  • Дт 685 Кт 642 — утримано ВЗ;
  • Дт 685 Кт 311 — перерахована орендна плата засновнику;
  • Дт 641, 642 Кт 311 — перераховано до бюджету ПДФО, ВЗ.

При передачі підприємством обладнання в оренду воно продовжує обліковуватися на рахунку 01. Тільки в аналітиці до цього рахунку у рядку "відповідальна особа" чи подібному, де зазначається відповідальна особа, у підзвіті якої перебуває об’єкт, відображають особу суборендаря, якій передано обладнання.

Нарахування орендної плати відображають проведеннями:

  • Дт 377 Кт 713 — нарахована орендна плата;
  • Дт 713 Кт 641 — нараховано ПЗ з ПДВ, якщо підприємство є платником цього податку і місце надання послуг оренди знаходиться на митній території України;
  • Дт 713 Кт 791 — дохід від оренди віднесено до складу фінрезультатів;
  • Дт 311 Кт 377 — отримано орендну плату від суборендаря.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    Сьогодні 15:233
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202456
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202448