• Посилання скопійовано

Списання ПММ на авто, що перевозить гуманітарну допомогу

На прохання неприбуткової організації підприємство періодично перевозить власними автомобілями гуманітарну допомогу. Як списати ПММ, використані автомобілями для цих поїздок?

Документування

В розглядуваній ситуації підприємство безоплатно надало послугу перевезення неприбутковій організації.

Відповідний договір між підприємством і неприбутковою організацією має бути укладено у письмовій формі (див. п. 1 ч. 1 ст. 208 ЦКУ).

Причому відповідно до ч. 1 ст. 207 ЦКУ правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах (у тому числі електронних), у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони, або надсилалися ними до інформаційно-телекомунікаційної системи, що використовується сторонами.

Тобто, для того, щоб договір вважався укладеним у письмовій формі, досить листа від неприбуткової організації з проханням надавати безоплатно послуги перевезення.

Документальним підтвердженням факту надання послуги буде оформлена на перевезення накладна на перевезення вантажу (гуманітарної допомоги) – ТТН, CMR (міжнародна автомобільна накладна – у випадку міжнародних перевезень). Поряд з цим може складатися акт приймання-передачі безоплатно наданих послуг перевезення, між підприємством і організацією. Хоча складання такого акту і не обов’язкове. З іншої сторони, якщо підприємство є платником ПДВ, для потреб ПДВ-обліку такий акт доведеться складати.

ТТН, CMR є документальною підставою для списання використаних ПММ на зазначене перевезення.

ПММ списуються у загальному порядку.

 

Бухгалтерський облік

Надаючи безоплатно послуги перевезення, підприємство несе витрати на таке перевезення – ПММ, амортизація, зарплата з нарахуваннями працівників, загальновиробничі витрати (витрати на ремонт, в тому числі на заміну запчастин тощо).

В бухгалтерському обліку такі витрати спершу накопичуються на рахунку 23 і надалі списуються на субрахунок 949. Або можуть відразу накопичуватися на субрахунку 949.

 

Податок на прибуток

Якщо підприємство є платником податку на прибуток і застосовує коригування на податкові різниці, то має застосовуватися різниця за пп. 140.5.9 ПКУ. Про цю різницю можна прочитати, приміром, тут.

Щоправда, ця різниця не застосовується, якщо послуги безоплатно надані Збройним Силам України, військовим частинам тощо (детальніше див. п. 69.6 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ). Окрім того, як зазначено в цій нормі, вона стосується послуг, зазначених у відповідному переліку, затвердженому КМУ. Але на сьогодні такого переліку ще немає. Тому до моменту затвердження переліку скористатися цією пільгою неможливо.

У будь-якому разі, в розглядуваній ситуації послуги надані неприбутковій організації, якої може не бути серед отримувачів, наведених в п. 69.6 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ. А тому і зазначеною пільгою скористатися неможливо.

 

ПДВ

На безоплатно надані послуги ПДВ нараховується в загальному порядку.

Дивимося відповідь на питання податкової в підкатегорії 101.16 ЗІР: «Як визначається база оподаткування та складається податкова накладна при безоплатному постачанні товарів/послуг, крім постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни?».

Податкова пише, що при безоплатному постачанні товарів/послуг, крім постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни, складаються дві ПН.

У ПН, складеній на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання у графі 7 (ціна постачання одиниці товару/послуги або максимальна роздрібна ціна товарів без урахування ПДВ) та у графі 10 (обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ) зазначається «0», графа 11 (сума ПДВ) не заповнюється, нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляються.

Інші графи такої ПН заповнюються в загальному порядку.

У ПН (в тому числі зведеній), яка складена на суму перевищення, робиться позначка відповідно до п. 8 Порядку заповнення податкової накладної (15 – Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст.188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання). Така ПН отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках такої ПН, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.

У графі 2 розд. Б такої другої ПН зазначається «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 ПКУ, над фактичною ціною постачання».

У графі 7 такої ПН зазначається ціна постачання одиниці товарів/послуг без урахування ПДВ, розрахована виходячи з перевищення ціни придбання/ звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною (тобто ціна придбання/звичайна ціна/балансова (залишкова) вартість), а у графі 10 відповідно сума перевищення обсягу постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ (тобто обсяги придбання/виготовлення), у графі 11 – сума ПДВ.

Графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 12 при цьому не заповнюються.

У клітинках ПН, які не підлягають заповненню, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються.

Але варто зазначити, що якщо підприємство безоплатно надає послуги організаціям, наведеним в п. 32-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, то такі операції взагалі не є постачанням, тому ПДВ, в тому числі компенсуюче за п. 198.5 ПКУ не нараховується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    Сьогодні 12:266
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    Сьогодні 10:104
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416
  • Витрати на розмитнення сировини нерезидента для переробника: що в обліку?
    Підприємство – резидент україни, платник податку на прибуток і ПДВ, надає послуги переробки давальницької сировини для нерезидента. Під час замитнення та розмитнення оплачує послуги з перебування транспортного засобу вагою понад 3,5 т на території зони митного контролю. Як обліковуються такі витрати? Як обліковуються такі витрати при звичайному імпорті?
    12.04.202413
  • Облік витрат на доставку продукції з давальницької сировини від переробника до покупця замовника
    ТОВ-резидент надає послуги з переробки давальницької сировини нерезиденту. Продукція з переробки доставляється не замовнику, а напряму покупцю цієї продукції. Як відобразити такі витрати в обліку?
    08.04.202424