• Посилання скопійовано

Безоплатна переробка продукції, яку буде надано для потреб ЗСУ

ТОВ приймає у сільгосппідприємства на безоплатну переробку сільгоспсировину (гречка, пшениця, ячмінь). Отримана продукція піде на гуманітарну допомогу і для потреб ЗСУ. ТОВ не виставляє акти за переробку. Як відобразити витрати?

Для кого ТОВ здійснює переробку сільгоспсировини?

За умовами розглядуваної ситуації ТОВ отримує сировину від сільгосппідприємства і, очевидно, готову продукцію також передає цьому самому сільгосппідприємству, а не, приміром, ЗСУ.

Таким чином, договір переробки укладається між ТОВ (переробником) і сільгосппідприємством. Саме в цьому договорі і має зазначатися, що переробка здійснюється безоплатно, і може також зазначатися, що отримана в результаті переробки продукція використовуватиметься замовником (сільгосппідприємством) для надання гуманітарної допомоги і для потреб ЗСУ.

 

Які первинні документи мають складатися в розглядуваній ситуації?

Оскільки укладається договір переробки, мають складатися всі первинні документи, якими оформляються операції переробки. Наприклад, детальніше про такі документи можна почитати, приміром, тут.

Отримання сировини і повернення готової продукції оформляється накладними, ТТН тощо.

Окрім того, за наслідками виконаної роботи ТОВ має складати звіт про використання отриманої сировини, згідно з вимогами ст. 840 ЦКУ, який надається замовнику (сільгосппідприємству).

У звіті наводиться інформація про кількість отриманої сировини, кількість використаної сировини згідно з нормами витрат і фактично використаної, кількість виробленої продукції, залишок сировини, якщо такий залишок є, кількість отриманих відходів.

Залишки сировини, відходів передаються замовнику (якщо це передбачено договором), що також оформляється накладною, ТТН тощо.

Разом з тим за наслідками виконання роботи складається акт виконаних робіт. На перший погляд, якщо роботи виконуються безоплатно, то складати акт начебто не потрібно. На наш погляд, це не так. Адже фактично замовник (ТОВ) виконав роботи. Виконання роботи – це господарська операція. А тому вона має бути оформлена первинним документом.

Тобто, акт складати потрібно, але в акті не буде вартості роботи, тому що за договором робота виконана безоплатно. І, зрозуміло, на підставі такого акту не буде оплати.

 

Бухгалтерський облік

Всі витрати виробничої собівартості на виконання робіт з переробки обліковуються на рахунку 23.

У разі оплатного договору переробки на підставі акту переробки відображається дохід від послуг переробки на субрахунку 703 і списується собівартість цих послуг на субрахунок 903.

Але у разі безоплатного виконання робіт виробнича собівартість послуг переробки на підставі акта приймання-передачі послуг списується до складу інших операційних витрат: Дт 949 Кт 23.

 

Оподаткування

На момент написання цієї консультації існує законопроект № 7125, який прийнято ВРУ і який направлено на підпис Президенту. Вірогідність прийняття цього законопроекту висока. Він вносить зміни до ПКУ стосовно особливостей оподаткування у період дії воєнного стану.

Відповідно до пп. 69.5 ПКУ, яким доповнюється підрозділ 10 розділу ХХ ПКУ, операції з добровільної передачі або відчуження коштів, товарів, у тому числі підакцизних, надання послуг на користь Збройних сил України та підрозділів територіальної оборони, без попереднього або наступного відшкодування їх вартості, не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування.

Тобто, якщо платник безоплатно надає послуги на користь ЗСУ та підрозділів ТО, такі послуги не будуть призводити до виникнення податкових обов’язків.

На наш погляд, тут йде мова тільки якщо послуги надані безпосередньо ЗСУ чи ТО. Але в розглядуваній ситуації послуги безоплатно надані сільгосппідприємству замовнику. А от поставляти безоплатно отриману внаслідок переробки продукцію ЗСУ тощо буде вже сільгосппідприємство замовник, а не ТОВ переробник.

Таким чином, на наш погляд, зазначена норма ПКУ не поширюється на ТОВ переробника.

Для ТОВ переробника будуть звичайні податкові наслідки, як при безоплатному наданні послуг.

 

ПДВ

Детально про особливості нарахування ПДВ при безоплатному наданні ми писали тут.

Операція безоплатного надання послуг відноситься до операцій постачання послуг, а тому потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ.

Причому база оподаткування визначається в розмірі договірної вартості, яка не повинна бути нижча за вартість придбання товарів, послуг (див. пп. 188.1 ПКУ).

В такій ситуації складається дві ПН – одна на договірну вартість (0 грн), друга на суму перевищення собівартості послуг над договірною ціною (тобто, фактично на суму собівартості).

 

Єдиний податок

Якщо ТОВ є платником ЄП групи 3, сума безоплатно наданих послуг не буде оподатковуватися ЄП, тому що в цьому разі немає доходу, отриманого в грошовій формі, чи в матеріальній або нематеріальній згідно з пп. 292.3 ПКУ (див. п. 292.1 ПКУ).

Податок на прибуток.

Вартість безоплатно наданих послуг зменшує фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (Дт 791 Кт 949) (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Якщо ТОВ коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, то може бути застосована різниця за пп. 140.5.10 ПКУ – фінрезультат до оподаткування збільшується на суму безоплатно наданих послуг, наданих:

  • особам, що не є платниками податку (крім фізичних осіб, які є платниками податку на доходи фізичних осіб),
  • платникам податку, які є пов’язаними особами (у разі якщо отримувачем фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) задекларовано від’ємне значення об’єкта оподаткування за податковий (звітний) рік, що передує року, в якому отримано таку безповоротну фінансову допомогу (безоплатно надані товари, роботи, послуги), за умови що така допомога була врахована у складі витрат при визначенні фінансового результату до оподаткування), та
  • платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0 % відповідно до пункту 44 підрозділу 4 розділу XX ПКУ.

Це коригування не застосовується, якщо послуги безоплатно надані неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату передачі робіт, послуг, для яких застосовується положення підпункту 140.5.9 ПКУ.

Тобто, наприклад, якщо сільгосппідприємство отримувач безоплатних послуг є платником ЄП групи 3 чи 4, то ТОВ повинно застосувати різницю за пп. 140.5.10 ПКУ. Якщо сільгосппідприємство є платником податку на прибуток (окрім тих, які оподатковуються за ставкою 0 % відповідно до пункту 44 підрозділу 4 розділу XX ПКУ), то ТОВ не застосовує різницю за пп. 140.5.10 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20245
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202456
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202449