• Посилання скопійовано

Списання прострочених податкових активів

На балансі підприємства вже більше 10 років обліковується дебіторська заборгованість на рахунку 17 (відстрочений податковий актив – ВПА). Походження та зміст цієї заборгованості встановити неможливо. Як списати?

Особливості обліку відстрочених податкових активів (ВПА) і податкових зобов’язань (ВПЗ) здійснюється згідно з нормами НП(С)БО 17 на рахунках бухгалтерського обліку, відповідно, 17 і 54.

Відповідно до п. 3 НП(С)БО 17 відстрочений податковий актив - сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню у наступних періодах унаслідок:

  • тимчасової податкової різниці, що підлягає вирахуванню;
  • перенесення податкового збитку, не включеного до розрахунку зменшення податку на прибуток у звітному періоді;
  • перенесення на майбутні періоди податкових пільг, якими скористатися у звітному періоді неможливо.

Відповідно до норм Інструкції №291 за дебетом рахунку 17 «Відстрочені податкові активи» відображається сума перевищення податку на прибуток, що підлягає сплаті в поточному звітному періоді, над витратами, пов'язаними з нарахуванням податку на прибуток у поточному звітному періоді, за кредитом - зменшення відстрочених податкових активів за рахунок витрат, пов'язаних з нарахуванням податків на прибуток у поточному звітному періоді.

Про особливості обліку ВПА і ВПЗ ми писали тут, тут, тут, тут.

Відповідно до п. 8 НП(С)БО 17 відстрочений податковий актив визнається у разі виникнення тимчасових податкових різниць, що підлягають вирахуванню, якщо очікується отримання податкового прибутку, з яким пов'язані ці тимчасові  податкові різниці.

Підприємство переглядає на дату балансу невизнані відстрочені податкові активи щодо відповідності їх критеріям визнання, наведеним у п. 8 цього НП(С)БО (п. 10 НП(С)БО 17).

Тобто, підприємство зобов’язане на дату балансу перевіряти залишок на рахунку 17 і з’ясовувати, чи відповідає він критеріям визнання – наявності тимчасових податкових різниць, що підлягають вирахуванню.

Таку перевірку можна здійснювати під час інвентаризації розрахунків перед складанням річної фінансової звітності – інвентаризаційною комісією, призначеною керівником підприємства.

Отже, інвентаризаційна комісія може встановити, що тривалий час на рахунку 17 існує дебіторська заборгованість, походження та зміст якої встановити неможливо. Адже не збереглися документи, які встановлюють, яким чином виникла ця заборгованість.

В такому разі заборгованість не відповідає критеріям визнання ВПА, встановленим п. 8 НП(С)БО 17. А тому відповідно до п. 10 НП(С)БО 17 така заборгованість підлягає списанню.

Свій висновок комісія записує до протоколу засідання інвентаризаційної комісії, який затверджується керівником підприємства. На підставі такого протоколу роблять бухгалтерські проводки із списання.

Списувати таку заборгованість потрібно в порядку виправлення помилок, згідно з п. 4 НП(С)БО 6, оскільки фактично така заборгованість відноситься до минулих періодів і мала бути списана в минулих періодах. Але помилково списана не була.

Таким чином, списання відображають проводкою: Дт 44 Кт 17.

У балансі за рік, в якому буде списання, на суму списання потрібно зменшити як дебіторську заборгованість, так і прибуток на початок року. Причому уточнювати фінзвітність минулих років в будь-якому разі не потрібно, адже немає інформації, в якому саме році мала бути списана така заборгованість.

На податковий облік податку на прибуток списання цієї заборгованості не вплине.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20247
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024246
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202428
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202451