• Посилання скопійовано

Облік і податки при придбанні у нерезидента ПЗ, його оновлення, техпідтримки

Підприємство - резидент України купує у нерезидента (юрособи) ПЗ (програмне забезпечення). Для ведення обліку власних даних, надалі придбаває оновлення ПЗ, його техпідтримку? Які особливості бухобліку та оподаткування?

Бухоблік

Стосовно придбання

Придбане ПЗ обліковується у складі нематеріальних активів на субрахунку 127 «Інші нематеріальні активи» та амортизується в загальному порядку. Детальніше про це ми писали, приміром, тут.

 

Стосовно оновлення

Відповідно до п. 18 НП(С)БО 8:

  • первісна вартість нематеріальних активів збільшується на суму витрат, пов'язаних із удосконаленням цих нематеріальних активів і підвищенням їх можливостей та строку використання, які сприятимуть збільшенню первісно очікуваних майбутніх економічних вигод;
  • витрати, що здійснюються для підтримання об'єкта в придатному для використання стані та одержання первісно визначеного розміру майбутніх економічних вигод від його використання, включаються до складу витрат звітного періоду.

Наприклад, тут ми писали, що оновлення буває різне. Якщо внаслідок оновлення відбуваються зміни у ПЗ, які збільшують строк його використання, тобто, ПЗ модернізують, витрати на оновлення збільшують первісну вартість ПЗ.

Але здебільшого оновлення технічним супроводом та підтримкою. Витрати на таке оновлення списують до складу витрат звітного періоду.

Таким чином, в кожному конкретному випадку підприємство має встановити характер оновлень, і залежно від такого характеру включати вартість оновлень до витрат чи збільшувати первісну вартість.

 

Стосовно техпідтримки

Це витрати для підтримки об’єкта в придатному стані та одержання первісно визначеного розміру майбутніх економічних вигод (п. 18 НП(С)БО 8).

А тому такі витрати включають до складу витрат поточного періоду.

 

ПДВ

Стосовно придбання

Це питання детально ми розглядали, приміром, тут, тут.

Відповідно до п. 26-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абз. 2-7 пп. 14.1.225 ПКУ.

Для цілей цього пункту до програмної продукції відносяться, серед іншого:

  • результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них;
  • примірники (копії, екземпляри) комп’ютерних програм, їх частин, компонентів у матеріальній та/або електронній формі, у тому числі у формі коду (кодів) та/або посилань для завантаження комп’ютерної програми та/або їх частин, компонентів у формі коду (кодів) для активації комп’ютерної програми чи в іншій формі тощо.

На наш погляд, придбане ПЗ відповідає поняттю програмної продукції, про яку йдеться в розглядуваному запитанні.

А тому операція придбання резидентом у нерезидента ПЗ, на наш погляд, звільняється від оподаткування ПДВ.

 

Чи потрібно складати ПН на звільнені від оподаткування операції у разі імпорту (отримання від нерезидента), згідно з п. 26-1 підр. 2 розд. XX ПКУ?

На наш погляд, ні. Про це ми писали, приміром, тут. В декларації з ПДВ такі операції також не відображаються.

 

Стосовно оновлення

Відповідно до п. 26-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ для цілей цього підпункту до програмної продукції відносяться в тому числі будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп’ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу.

Таким чином, операції отримання оновлень звільняються від оподаткування в такому самому порядку і на тих самих підставах, що і придбання ПЗ, про що ми зазначили вище.

 

Стосовно техпідтримки

Відповідь дивимося в УПК від 27.04.2021 р. № 238.

У відповіді на питання 2 зазначено наступне.

По-перше, якщо операції з технічної підтримки програмної продукції включають будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення, включаючи усунення недоліків та виправлення помилок, та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу, з одночасним постачанням за одну вартість послуг із встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків, консультування щодо користування програмною продукцією, то такі операції звільняються від оподаткування ПДВ.

По-друге, послуги з технічної підтримки програмної продукції, які передбачають виключно постачання послуг із встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків, консультування щодо користування програмною продукцією, які не передбачають внесення будь-яких змін до програмної продукції, та вартість яких не включає зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм, а також право (права) на отримання таких змін, оновлень, додатків, доповнень та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм протягом певного періоду часу, оподатковуються ПДВ на загальних підставах.

Тобто, особливості оподаткування ПДВ залежать від характеру послуг техпідтримки. Здебільшого такі послуги відповідають ознакам другої групи. Тому вони оподатковуються ПДВ в загальному порядку, як придбання послуг від нерезидента.

Тобто, підприємство резидент, яке отримує такі послуги, повинно нарахувати ПДВ, скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН.

Про особливості складання ПН при імпорті послуг від нерезидента можна прочитати тут.

 

Податок на репатріацію

Згідно з п. «к» пп. 141.4.1 ПКУ, доходи, виплачені нерезиденту у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента не оподатковується податком на репатріацію.

Таким чином, оплата за придбане ПЗ, за його оновлення, за техпідтримку не обкладається податком на репатріацію.

 

Податок на прибуток

Якщо підприємство застосовує коригування на податкові різниці, може постати запитання про застосування різниці за пп. 140.5.4 ПКУ. Про особливості застосування цієї різниці ми писали, приміром, тут, тут.

 ***

Читайте також: Придбання програмної продукції у нерезидента: які податкові наслідки?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»