• Посилання скопійовано

Облік звільнення від орендної плати на період ремонту

Юрособа (платник ПДВ, податку на прибуток, без різниць) орендує авто у фізособи. Які особливості обліку, оподаткування, якщо в договорі оренди зазначити, що на період ремонту (3 міс) орендар звільняється від сплати орендної плати? А якщо вартість ремонту зараховується в рахунок оренди?

На період ремонту орендна плата не нараховується.

Якщо договором оренди на період ремонту орендованого автомобіля звільнити орендаря від сплати орендної плати, це ніяк не відображається в обліку орендаря. Тобто, якщо орендна плата не підлягає сплаті, відтак вона і не нараховується. То ж і в обліку в цей період орендна плата не відображається.

Витрати на ремонт орендованого автомобіля юрособа відносить на витрати в загальному порядку. Наприклад, якщо ремонтується автомобіль, який використовується для адмінцілей, витрати списують на рахунок 92.

Сума здійсненого ремонту не є доходом фізособи орендодавця. Тому що відповідно до ст. 776 ЦКУ:

  • поточний ремонт речі, переданої у найм, провадиться наймачем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом;
  • капітальний ремонт речі, переданої у найм, провадиться наймодавцем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом.

Тобто, за загальним правилом, поточний ремонт здійснюється орендарем. А відтак це витрати, які він здійснює власним коштом. Капітальний ремонт за загальним правилом здійснює орендодавець, якщо інше не встановлено договором. Якщо договором встановити здійснення капітального ремонту орендарем, такий ремонт буде його обов’язком і здійснюватиметься коштом орендаря.

Якщо у витратах на ремонт є ПДВ, він відноситься до складу ПК в загальному порядку. Причому підстав для нарахування компенсуючих ПДВ за пп. 198.5 ПКУ немає, якщо орендоване авто використовується в господарській діяльності орендаря.

Витрати на ремонт зменшують фінрезультат до оподаткування, а відтак, і об’єкт оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

 

Зарахування вартості ремонту в рахунок орендної плати.

Якщо таке зарахування передбачено договором оренди, то з точки зору обліку і оподаткування потрібно відображати три господарські операції:

  1. нарахування фізособі орендної плати, з утриманням ПДФО, ВЗ в загальному порядку;
  2. передачі фізособі вартості ремонтних витрат для відшкодування, що в обліку відображається як продаж, з нарахуванням ПЗ з ПДВ;
  3. зарахування заборгованості з виплати орендної плати з заборгованістю за переданими фізособі витратами на ремонт.

Перша господарська операція відображається проводками:

  • Дт 92 тощо Кт 631 – нарахована орендна плата;
  • Дт 631 Кт 641 – утримано ПДФО;
  • Дт 631 Кт 642 – утримано ВЗ.

Друга господарська операція:

  • Дт 361 Кт 703 – передана фізособі вартість робіт з ремонту для відшкодування;
  • Дт 703 Кт 641 – нараховане ПЗ з ПДВ;
  • Дт 703 Кт 791 – дохід від продажу віднесено на фінрезультати;
  • Дт 92 Кт 13, 20, 22, 63, 66, 65 тощо – витрати на ремонт віднесено до адмінвитрат (залежно від того, в якій сфері використовується автомобіль);
  • Дт 791 Кт 92 – витрати на ремонт віднесено на фінрезультати.

Третя господарська операція:

  • Дт 631 Кт 361 – зарахована заборгованість.

Витрати на ремонт зменшують фінрезультат до оподаткування, а відтак і об’єкт оподаткування податком на прибуток, а доходи від вартості переданих ремонтних витрат збільшують такий фінрезультат і, відповідно об’єкт оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202435
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202436
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410