• Посилання скопійовано

Безоплатна передача споруд територіальній громаді: облік та податки

ТОВ - платник податку на прибуток і ПДВ подає фінзвіт малого підприємства, є замовником будівництва житлового комплексу. Територіальній громаді (платник податку на прибуток, неплатник ПДВ) ТОВ безоплатно передало з субрахунку 281 мережі дощової каналізації. Які особливості бухгалтерського та податкового обліку?

Бухгалтерський облік

Від безоплатно переданих товарів підприємство не отримує ніякого доходу, а навпаки – несе витрати на безоплатне надання ТМЦ.

А тому при безоплатному переданні ТМЦ в бухгалтерському обліку надавача дохід не відображається.

Безоплатна передача відображається проведенням (див. п. 31 додатку 3 до Методрекомендацій №2):

  • Дт 949 Кт 281 – списання собівартості переданих товарів;
  • Дт 949 Кт 641 – нараховано ПЗ з ПДВ (якщо здійснюється таке нарахування, про що далі).

У Звіті про фінрезультати (форма №2-м) собівартість безоплатно переданого відображається в рядку 2180 «Інші операційні витрати».

 

Податок на прибуток

Собівартість безоплатно переданого зменшує фінрезультат до оподаткування, який є основною для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Причому податкова різниця за пп. 140.5.10 ПКУ встановлена у разі безоплатної передачі товарів неплатнику податку на прибуток чи платнику податку на прибуток за ставкою 0% відповідно до пп. 44 підрозділу 4 розділу XX ПКУ.

А для ситуації, коли товари безоплатно передаються платнику податку на прибуток, податкові різниці не встановлені.

 

ПДВ

Якщо операція звільнена від оподаткування

Відповідно до пп. 197.1.16 ПКУ, звільняються від оподаткування операції з:

  • безоплатної передачі в державну власність чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або у їх спільну власність об'єктів усіх форм власності, які перебувають на балансі одного платника податку і передаються на баланс іншого платника податку, якщо такі операції проводяться за рішенням Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень;
  • норми цього підпункту поширюються також на операції з безоплатної передачі об'єктів з балансу юридичної особи будь-якої форми власності на баланс іншої юридичної особи, яка перебуває в державній або комунальній власності, що проводяться за рішенням органу державної влади України або органу місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень та за рішенням юридичних осіб, у разі передачі основних засобів інфраструктури залізничного транспорту, незалежно від того, чи є суб'єкти операції платниками податку.

В своїх численних консультаціях податкова пояснює особливості застосування цієї норми. Наприклад, в ІПК ДПСУ від 12.07.2021 р. №2727/ІПК/99-00-21-03-02-06 зазначено, що «…застосування норм підпункту 197.1.16 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ можливе за умови одночасного виконання таких вимог:

  • передача повинна здійснюватися на безоплатній основі;
  • операція повинна здійснюватися між двома платниками ПДВ або між двома юридичними особами;
  • передача повинна відбуватися виключно у державну чи комунальну власність;
  • операція повинна здійснюватися на підставі прийнятого відповідного рішення Уряду, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

У разі якщо при здійсненні операції з такої передачі не дотримано хоча б однієї із зазначених вимог, то така операція оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 188.1 статті 188 розділу V ПКУ».

Отже, якщо всі наведені критерії дотримано, безоплатна передача звільняється від оподаткування ПДВ. В цьому разі ПН складається на звільнену від оподаткування операцію. Про особливості складання таких ПН можна прочитати, наприклад, тут, про відображення в декларації з ПДВ - тут.

Поряд з цим, потрібно нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. «б» п. 198.5 ПКУ, у разі, якщо у собівартості переданого є товари, послуги, придбані з ПДВ. Базою оподаткування буде вартість товарів, послуг, придбаних з ПДВ.

Окрім того, потрібно буде нарахувати компенсуюче ПДВ за ст. 199 ПКУ, у разі, якщо товари, послуги частково використані у звільнених від оподаткування операціях. Про особливості нарахування цього ПДВ можна почитати, приміром, тут, тут.

 

Якщо операція не звільнена від оподаткування

Якщо наведені вище критерії не дотримано, ПДВ потрібно нарахувати в загальному порядку.

Дивимося відповідь на питання в підкатегорії 101.06 ЗІР: «Чи підлягають оподаткуванню ПДВ операції з безоплатної передачі товарів/послуг (в т.ч. для проведення маркетингових/рекламних заходів)?».

Податкова відповідає, що така передача розглядається як операція з безоплатного постачання товарів/послуг, яка є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковується у загальновстановленому порядку, виходячи із бази оподаткування ПДВ, визначеної п. 188.1 ПКУ.

За такою операцією платник податку зобов’язаний скласти дві ПН та зареєструвати їх в ЄРПН:

  1. одну – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання,
  2. іншу – на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/балансової (залишкової) вартості/звичайної ціни над фактичною ціною.

При цьому додаткового нарахування ПЗ з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ не здійснюється.

Дивимося відповідь на друге питання в підкатегорії 101.16 ЗІР: «Як визначається база оподаткування та складається податкова накладна при безоплатному постачанні товарів/послуг?».

Податкова відповідає таким чином.

При безоплатному постачанні товарів/послуг складаються дві ПН.
У ПН, складеній на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання у графі 7 (ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ) та у графі 10 (обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ) зазначається «0», графа 11 (сума ПДВ) не заповнюється, нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляються.
Інші графи такої ПН заповнюються в загальному порядку.
У ПН (в тому числі зведеній), яка складена на суму перевищення, робиться позначка відповідно до п. 8 Порядку № 1307, (15 – Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст.ст. 188 і 189 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), над фактичною ціною постачання). Така ПН отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках такої ПН, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.
З урахуванням п. 16 Порядку № 1307 у графі 2 розд. Б ПН, складеної на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст.ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання, зазначається «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 ПКУ, над фактичною ціною постачання».
У графі 7 такої ПН зазначається ціна постачання одиниці товарів/послуг без урахування ПДВ, розрахована виходячи з перевищення ціни придбання/ звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною (тобто ціна придбання/звичайна ціна/балансова (залишкова) вартість), а у графі 10 відповідно сума перевищення обсягу постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ (тобто обсяги придбання/виготовлення), у графі 11 – сума ПДВ.
Графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 12 при цьому не заповнюються.
У клітинках ПН, які не підлягають заповненню, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Відходи, які утворилися в результаті переробки давальницької сировини від нерезидента утилізовано: облік та оподаткування
    Підприємство-платник ЄП ІІІ групи за ставкою 3% працює з нерезидентом за контрактом переробки давальницької сировини. В процесі переробки утворюються виробничі відходи. При вивозі готової продукції митний орган визначає, що відходи мають госпцінність та переводить у митний режим імпорту зі сплатою податків за справедливою вартістю. Відповідно до умов договору, відходи на прохання замовника утилізуються на території України. Як відобразити цю операцію в обліку? Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ на вартість утилізованих відходів?
    09.05.202412
  • Отримали аркуш коригування до МД: як відобразити в обліку?
    ТОВ отримало аркуш коригування до МД, на збільшення ПДВ. Як відобразити таку операцію в обліку?
    08.05.202428
  • Чи можна визнати податковий кредит з ПДВ у першому кварталі, а відповідні витрати в бухобліку – в четвертому?
    Щоб не показувати збитки у 1 кварталі 2024 р., акти виконаних робіт березня підприємтво перенесло на 39 рахунок. Податкові накладні за цими актами були відображені в декларації з ПДВ згідно з датою актів у березні 2024 р. Чи є ризик, що цей податковий кредит не визнають під час перевірки, якщо витрати будуть відображені у 4 кварталі 2024 р., або ці послуги не будуть відображені, як витрати, а списані на 44 рахунок (тобто за рахунок прибутку)?
    07.05.202455
  • ГО фінансує розробки, які проводить ТОВ: який бухоблік витрат та результатів такої співпраці?
    ТОВ уклало договір на виконання дослідно-конструкторських та технологічних робіт з громадською організацією (ГО). ГО передає ТОВ матеріали, інструменти та сплачує за розробку, при цьому результати роботи залишаються у виконавця. Виконавець згідно з проведеною розробкою зробив конструкторську документацію та отримав технічні умови (ТУ), які належать виконавцю. Як обліковувати ТМЦ (матеріали та інструменти) у ТОВ та результати виконаних робіт – конструкторську документацію, ТУ, дослідні моделі виробів?
    07.05.202412
  • Курсові різниці при отриманні та оплаті послуг Google
    Між ТОВ та компанією Google укладено договір з надання послуг (надання інтернет-платформи). ТОВ має корпоративну гривневу картку. Нарахування за послуги компанією Google проводяться щомісяця 1 числа у валюті USD. Списання коштів за послуги з корпоративної картки проводяться у гривні щомісяця до 5 числа. Наприклад: 01.01.2024 р. - нарахування за послуги компанією Google за січень 2024 р. – 84,29 USD, а 04.04.2024 р. – списання оплати за послуги за січень 2024 з корпоративної картки – 3245,17 грн. який бухоблік?
    07.05.202426