• Посилання скопійовано

Повернення торгової марки, внесеної засновником до статутного капіталу

Підприємство - платник ПДВ повертає засновнику-фізособі раніше внесену до СК торгову марку. Яке оподаткування при поверненні: ПДВ, прибуток, ПДФО та ВЗ?

Корпоративні права – права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами (пп. 14.1.90 ПКУ).

Правила виходу засновника прописані у ст. 24 Закону №2275.

 

ПДФО та ВЗ

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається інвестиційний прибуток від проведення операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах (пп. 164.2.9 ПКУ).

До продажу інвестиційного активу прирівнюються операції повернення платнику податку майна (майнових прав), попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податку з числа засновників (учасників) такого емітента.

При передачі майна фізичній особі – учаснику, при його виході із числа учасників, у такої фізичної особи може виникати інвестиційний прибуток, який підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором.

Сума такого прибутку визначається як різниця між вартістю виплаченої частки при виході з товариства та її номінальною вартістю, зазначеною у статутних документах товариства на момент формування статутного капіталу.

Тож, у випадку, якщо вартість майна, що повертається, буде дорівнювати або буде меншою за його вартість на момент внесення до статутного капіталу підприємства, то інвестиційного прибутку не виникає. Отже, зобов'язання в учасника з оплати ПДФО та ВЗ будуть відсутні. Тому підприємство, яке повертає частку засновнику, не утримує та не сплачує ПДФО та військовий збір, та не відображає такий дохід у Додатку 4ДФ об’єднаної звітності. Повернуту частку майна засновник відображає в декларації про майновий стан за рік  (пп. 170.2.1 ПКУ).

У випадку, якщо вартість майна, що повертається, буде більшою за його вартість на момент внесення до статутного капіталу підприємства, то утворена різниця, буде інвестиційним прибутком, з якої учасник буде зобов'язаний сплатити ПДФО за ставкою 18% та військовий збір - 1,5%.

ПДФО та військовий збір із суми інвестиційного прибутку, відображеного в декларації, засновник має сплатити самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним.

Крім того, підприємство (емітент корпоративних прав) виступає у якості податкового агента, лише в частині відображення у Додатку 4ДФ об’єднаної звітності за ознакою доходу «112» операції з повернення майна (майнових прав) фізичній особі, попередньо внесених нею до статутного капіталу.

 

Податок на прибуток

Об'єктом обкладення податком на прибуток є прибуток, що визначається шляхом коригування бухгалтерського фінансового результату до оподаткування на різниці, передбаченні положеннями ПКУ (пп. 134.1.1 ПКУ).

Операція вилучення частки засновника жодних податкових коригувань не передбачає (пп. 141.2 ПКУ). 

Так, якщо засновнику, який виходить, передаються активи, то в частині вибуття таких активів потрібно здійснювати коригування фінансового результату до оподаткування на «продажні» різниці, передбачені ст. 138 ПКУ.

Водночас, малодохідні платники податку можуть визначати об'єкт оподаткування без коригування фінансового результату до оподаткування на відповідні різниці.

 

ПДВ

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України.

При розрахунку з засновником товаром тут має місце перехід права власності на майно від емітента до колишнього учасника, отже, маємо справу зі звичайною операцією постачання товарів  (пп. 14.1.191 ПКУ).

Операція з повернення підприємством засновнику статутного капіталу у вигляді майна підпадає під визначення об'єкта оподаткування ПДВ та оподатковується ПДВ на загальних підставах за основною ставкою (пп. 196.1.1 ПКУ).

Тож, якщо є постачання, то підприємство (платник ПДВ) за такою операцією нараховує податкові зобов’язання з ПДВ на загальних підставах (пп. "а" пп. 185.1 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20245
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202456
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202449