• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування безповоротної фіндопомоги, наданій неприбутковій організації-нерезиденту

Юрособа на загальній системі (платник ПДВ) надає допомогу неприбутковій організації в Литві (фінансується відпочинок дітей непрацівників). Серед дітей є діти без ІПН. Які податкові наслідки з податку на прибуток, ПДВ та ПДФО?

Сума коштів, яка перерахована юрособою безпосередньо на рахунок неприбуткової організації-нерезидента є по суті безповоротною фінансовою допомогою.

Поняття безповоротної фінансової допомоги є суто податковим. Це досить загальний термін, який охоплює ситуації, коли кошти на безоплатній основі переходять від одної особи до іншої. При цьому це може відбутися (пп. 14.1.257 ПКУ): 

  • безпосередньо через передачу коштів у дарунок. При чому це може бути як з установленням мети витрачання, так і без такої;
  • опосередковано внаслідок списання певного зобов’язання сплачувати кошти чи фактичну відмову від його стягнення; 
  • передачу коштів на невизначений строк незалежно від того, під який договір це оформлено чи взагалі без договору.

У нашому випадку має місце саме перший випадок – передача коштів за договорами дарування, іншими подібними договорами або без укладення таких договорів.

 

Документальне оформлення

Як відомо, для відображення в обліку кожної господарської операції мають бути відповідні первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Це встановлено ст. 9 Закону про бухоблік.

Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо — безпосередньо після її закінчення.

При наданні фіндопомоги благодійним організаціям треба мати лист-прохання від такої організації щодо надання їй допомоги, наказ керівника підприємства, відповідне платіжне доручення на перерахування коштів організації.

 

Бухоблік

У бухгалтерському обліку надання безповоротної допомоги призводить до зменшення активів, а отже, відповідно до п. 5 П(С)БО 16 відображаються у складі витрат.

Згідно з п. 7 П(С)БО 16, витрати у вигляді перерахованої такої допомоги визнаються витратами періоду, в якому вони були понесені. А відповідно до п. 29 цього ж П(С)БО такі витрати відображатимуться в бухгалтерському обліку за дебетом субрахунку 949 «Інші операційні витрати».

 

ПДВ

Якщо має місце надання безповоротної фіндопомоги у вигляді грошових коштів, інших валютних цінностей – ПДВ немає, оскільки такі операції не підпадають під об’єкт оподаткування (пп. 185.1 ПКУ).

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об'єктом оподаткування податком на прибуток є дохід з джерелом походження з України і за її межами, який визначається шляхом коригування фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, що виникають відповідно до положень розділу III ПКУ.

Згідно з пп. 140.5.10 ПКУ, фінрезультат до оподаткування збільшується  на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку (крім фізичних осіб, які є платниками податку на доходи фізичних осіб), та платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків відповідно до пп. 44 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ, крім безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), перерахованої неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, для яких застосовується положення пп. 140.5.9 ПКУ.

Отже, якщо підприємство  застосовує податкові різниці, воно має збільшити свій фінрезультат за підсумками звітного періоду надання на всю суму перерахованої безповоротної допомоги організації-нерезиденту, оскільки перерахування коштів неплатникам податку на прибуток та тим, хто його сплачує за ставкою 0% (це, зокрема, "єдиноподатники" та нерезиденти) спричиняє податкові різниці. Виняток –  отримувачі фізичні особи-резиденти (без реєстрації підприємцем та підприємці загальної системи оподаткування).

 

ПДФО та ВЗ

Суми безповоротної фінансової допомоги, наданої фізичній особі, включаються до складу оподатковуваного доходу як дохід у вигляді додаткового блага.

Водночас, з метою оподаткування ПДФО та ВЗ така безповоротна фіндопомога має надаватись, по-перше, податковим агентом, а, по-друге, такий дохід має бути персоніфікованим.

Якщо  юрособа перераховує загальну суму  фіндпомоги неприбутковій організації-нерезиденту, навіть з цільовим призаченням платежу «На відпочинок та оздоровлення дітей», то такий дохід не є персоніфікованим та, відповідно, не спричиняє виникнення додаткового блага у конкретних фізосіб та оподаткування ПДФО та ВЗ.

Проте, якщо юрсоба  планує сплатити, наприклад, квитки на проїзд певних фізосіб тощо, тобто  коли матиме місце персоніфікація доходу фізособи, то у цьому випадку юрособа виступатиме податковим агентом, а зазначені суми включатимуться до загального оподатковуваного доходу таких  фізосіб.

Відповідно юрособа має утримати ПДФО (із застосуванням натурального коефіцієнта) і ВЗ (без коефіцієнта)  та відобразити відомості щодо фізосыб в додатку 4ДФ.

Слід  також зауважити, що якщо відсутні коди ІПН деяких фізичних осіб, то неможливо в повному обсязі достовірно відобразити відомості  в додатку 4ДФ. 

Статтею 119 ПКУ  визначено, що  неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми, нараховані (виплачені) фізичним особам за товари (роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до зміни платника податку, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

Водночас, на сьогодні та до закінчення карантину, встановленого Кабміном, зазначена фінансова санкція не застосовується (п. 52-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202435
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202436
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410