• Посилання скопійовано

Списання заборгованості за невідображеним ПК з ПДВ

Підприємство орендує майно у контрагента у стані банкрутства. Контрагент - платник ПДВ, але не має реєстраційного ліміту. Тому ПН ним реєструватися не будуть. У підприємства з 2017 - 2021 р. накопичилася заборгованість за невідображеним ПК. Як її списати?

Бухгалтерський облік

Згідно з пп. 198.6 ПКУ, платник має право відображати ПК протягом 1095 календарних днів з дати складення ПН/РК.

Таким чином, строк давності за ПН, виписаними в 2017 році, сплив у 2020 році. Тому саме у 2020 році потрібно було списувати заборгованість за невідображеним ПК.

Відтак, заборгованість за ПК за ПН, виписаними у 2018 році, потрібно списувати у 2021 році. І так далі.

Конкретніше про списання невідображеного ПК зазначено в п. 8 Інструкції №141, яка втратила чинність з 09.08.2019 р. Щоправда, факт втрати чинності цією Інструкцією не впливає на особливості списання невідображеного ПК. Адже Інструкція всього лише відтворювала бухгалтерську логіку при списанні заборгованостей.

Інструкція скасована, а логіка залишилася.

В п. 8 Інструкції №141 написано, що наступного дня після останнього дня граничного терміну для реєстрації ПН в ЄРПН сума ПДВ, що міститься в такій ПН, відображається за дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» у кореспонденції з кредитом субрахунку 644 «Податковий кредит», аналітичний рахунок «Податковий кредит непідтверджений».

Тобто, наприклад, якщо ПН виписана 23.04.2017 р., і так і не зареєстрована в ЄРПН, ПК за нею має бути списано 23.04.2020 р.

Якщо ПН виписана 28.04.2018 р., і так і не зареєстрована в ЄРПН, ПК за нею має бути списано 28.04.2021 р.

Списання можна оформити бухгалтерською довідкою. Причому, на наш погляд, таке списання має затвердити керівник підприємства, як особа, яка є розпорядником майна підприємства. Якщо підприємство у 2020 році не робило зазначене списання, очевидно, воно допустилося помилки.

Помилку виправляють згідно з нормами п. 4 П(С)БО 6, тобто, на суму помилки роблять проведення: Дт 44 Кт 644.

Причому у балансі поточного, 2021 року виправляють (зменшують) залишок на початок року за показниками нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) (рядок 1420) в пасиві і інших оборотних активів (рядок 1190) в активі.

Поряд з цим, у звіті про фінрезультати за 2021 рік в графі 4 «За аналогічний період попереднього року» в рядку інших операційних витрат потрібно показати розмір цього показника минулого року, зменшений на суму виправленої помилки. Окрім того, підприємство може подати виправлену фінзвітність минулого року до органів статистики.

 

ПДВ

В податковому обліку ПДВ жодних виправлень не роблять. Тобто в декларації з ПДВ списаний невідображений ПК не відображають.

 

Податок на прибуток

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є фінрезультат до оподаткування, визначений за даними фінзвітності, відкоригований на податкові різниці (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Списана на витрати сума невідшкодованого ПДВ зменшує фінрезультат, і, як наслідок, об’єкт оподаткування. Причому податкових різниць для цієї ситуації ПКУ не встановлює. Та й не всі платники застосовують коригування на податкові різниці.

Але якщо платник не відобразив списання невідшкодованого ПДВ в минулому році, йому доведеться виправляти цю помилку, подавши уточнюючу декларацію за минулий рік, чи виправивши помилку в поточній декларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»