• Посилання скопійовано

Облік та податкові наслідки передачі ТМЦ на відповідальне зберігання

Комунальне підприємство передає на відповідальне зберігання іншому комунальному підприємству ТМЦ (МШП). Як оформлюється така передача? Які податкові наслідки виникнуть у зберігача таких ТМЦ?

Умови здійснення операцій із відповідального зберігання ТМЦ наведено у главі 66 ЦКУ. Зокрема, згідно з ст. 936 ЦКУ за договором зберігання одна сторона (зберігач) зобов'язується зберігати річ, яка передана їй другою стороною (поклажодавцем), і повернути її поклажодавцеві у схоронності.

В першу чергу зауважимо, що оскільки в даному випадку правочин укладається між юридичними особами, то він в обов’язковому порядку має бути оформлений у письмовій формі. Отже, має бути укладено у письмовій формі договір відповідального зберігання. Проте ч. 1 ст. 937 ЦКУ, уточнюється, що письмова форма договору вважатиметься дотриманою, якщо прийняття речі на зберігання посвідчене розпискою, квитанцією або іншим документом, підписаним. У договір слід обов’язково зазначити оплатність чи безоплатність відповідального зберігання, а також термін на яке ТМЦ здаються на відповідальне зберігання.

Безпосередньо передача майна на відповідальне зберігання може бути оформлено відповідною накладною, актом або іншим аналогічним документом.

 

ПДВ

Як передбачено пп. «а» та «б» пп. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування є операції платників податку, зокрема, з постачання товарів або послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ (у тому числі операції з безоплатної передачі та з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об'єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю).

При цьому, згідно з пп. 196.1.2 ПКУ не є об'єктом оподаткування операції з передачі майна у схов (відповідальне зберігання), у концесію, а також у лізинг (оренду), крім передачі у фінансовий лізинг. Крім того, не є об'єктом оподаткування ПДВ відповідно і повернення майна із схову (відповідального зберігання) його власнику, а також майна, попередньо переданого в концесію або лізинг (оренду) концесієдавцю або лізингодавцю (орендодавцю), крім переданого у фінансовий лізинг.

Таким чином, безпосередньо операція з отримання МШП на відповідальне зберігання не є об'єктом оподаткування ПДВ. Однак, якщо таке зберігання є платним, то зберігач нараховує ПЗ з ПДВ на такі послуги.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому положеннями ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці по операціях з відповідального зберігання ТМЦ. Отже, такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування.

 

Бухгалтерський облік

У зберігача прийняті на зберігання МШП, на підставі акту передачі відображаються за дебетом позабалансового рахунку 023 «Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні». Відповідно їх повернення буде відображатись за кредитом позабалансового рахунку 023.

Якщо послуга із зберігання надається за певну плату, то виставлений акт наданих послуг із зберігання призводить до наступних наслідків в бухобліку:

  • Дт 361 Кт 703 – виставлено акт за послуги із зберігання;
  • Дт 703 Кт 641/ПДВ – нараховано ПЗ з ПДВ.

Якщо ж послуга надається безоплатно, то ані доходу при отриманні на відповідальне зберігання ТМЦ ані витрат від їх повернення у зберігача не виникає. Що ж до поклажодавця, то у нього в обліку ці активи продовжують обліковуватись на балансі. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік гарантійного ремонту експортованого обладнання
    Юрособа, платник податку на прибуток і ПДВ, мікропідприємство, виробник, експортувало обладнання. Згідно з контрактом на обладнання діє гарантія 12 місяців з дня відвантаження. Покупець виявив брак і повернув обладнання для гарантійного ремонту. Юрособа безоплатно зробила ремонт, замінила браковані деталі. Які особливості обліку та оподаткування?
    Сьогодні 10:129
  • ТОВ отримує від фізособи маркетингові послуги з оплатою реклами у Facebook: як оформити та обліковувати?
    ТОВ, середнє підприємство, платник ПДВ та податку на прибуток, хоче замовити рекламу у Facebook. Сплачувати за рекламу буде фізоосба, яка надає ТОВ маркетингові послуги за ЦПД (ФОП у ФО немає), зі своєї гривневої картки. Чи може сплачувати за рекламу підприємства така фізособа своєю гривневою карткою в межах ЦПД? Якими документами, окрім акту наданих послуг за ЦПД, ТОВ може підтвердити ці витрати?
    03.05.202426
  • Наказ про придбання ОЗ та введення його в експлуатацію
    Як скласти наказ про придбання ОЗ та введення його в експлуатацію?
    03.05.202444
  • На яку дату списати кредиторську заборгованість?
    Підприємство перейшло із загальної системи оподаткування на ЄП (2%) з 08.12.2022 р. А 07.12.2022 р. вилучено з торгового реєстру контрагента-нерезидента, перед яким обліковувалася кредиторська заборгованість. На яку дату потрібно було списати безнадійну кредиторську заборгованість і як виправити помилку – подати уточнюючу декларацію з податку на прибуток чи уточнюючу декларацію платника ЄП?
    03.05.202436
  • Витрати на навчання з охорони праці: додаткове благо?
    Підприємство оплачує навчання з охорони праці працівникам (слюсарям, інженерам, зварникам) в приватному навчальному центрі. Чи є таке навчання додатковим благом для працівників?
    02.05.2024262