• Посилання скопійовано

Облік витрат, понесених на утримання майна під час карантину

Товариство, платник податку на прибуток та ПДВ, орендує два санаторії, надає санаторно-курортні послуги. У зв’язку з карантином знижено орендну плату. Для оптимізації витрат використовується лише санаторій №1. Як відобразити витрати на оренду та експлуатацію санаторію №2, якщо гості в ньому не проживали?

Облік витрат в даному випадку залежить від того, яку облікову політику обере товариство.

По-перше, слід визначитися з тим, як розцінювати витрати на утримання приміщень, які тимчасово не використовуються для надання санаторно-курортних послуг:

  • Як непередбачувані «форс-мажорні» витрати, адже запровадження карантину аж ніяк не могло входити в плани роботи товариства;
  • Як постійні загальновиробничі витрати, які накопичуються на рахунку 91 і потім повністю списуються на собівартість послуг, наданих у звітному періоді – Дт 903 К 91.

На нашу думку, більш правильний перший варіант, оскільки він не спричиняє завищення собівартості послуг, фактично наданих у звітному періоді, адже витрати понесені на ті об’єкти, які не використовувалися для ведення основної діяльності товариста - надання санаторно-курортних послуг. В цьому разі такі витрати не слід визнавати операційними витратами, а накопичувати на субрахунку 977 «Інші витрати діяльності». 

Нагадаємо, що операційна діяльність – це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю – п. 3 П(С)БО 1. До складу інших витрат включаються витрати, які виникають під час діяльності (крім фінансових витрат), але не пов'язані безпосередньо з виробництвом та/або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг)  - п. 29 П(С)БО 16. Логіка цього підходу в тому, що якщо частина приміщень тимчасово не використовується в операційній діяльності, і це сталося не по волі товариства, тому витрати на утримання цих приміщень слід виключити з операційних витрат товариства.

За першого підходу всі витрати на утримання приміщень санаторію №2 накопичуються на субрахунку 977 з подальшим списанням на фінрезультат: Дт 791 Кт 977. У такому разі у звіті про фінрезультати, в рядку 2050 ми побачимо реальну собівартість фактично наданих послуг, яка включатиме тільки витрати на «працюючі» приміщення, і окремо від собівартості в рядку 2270 – вимушені незаплановані витрати, що були понесені на утримання приміщень, які не працюють через карантин.

За другого підходу всі витрати на утримання приміщень санаторію №2 будуть включені до собівартості реалізації послуг звітного періоду і теж вплинуть на фінрезультат цього ж періоду, але напряму через собівартість: Дт 791 Кт 903. В цьому разі всі витрати будуть наведені в одному рядку 2050 звіту про фінрезультати, і ми ризикуємо непропорційно завищити собівартість фактично наданих послуг.

З точки зору податку на прибуток нічого не змінюється: незаплановані витрати так чи інакше впливають на фінрезультат, який за обох підходів буде однаковим, адже він визначається в рядку 2290 (2295) і вже враховує рядки 2050 та 2270.

А ось з метою оподаткування ПДВ слід буде виокремлювати товари, роботи, послуги, що були придбані з ПДВ та  використані на непрацюючі приміщення, адже з метою оподаткування ПДВ це буде негосподарська діяльність. Відповідно до пп. «г»  пп. 198.5 ПКУ платник ПДВ  зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пп.  189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН в терміни, встановлені пп. 201.10 ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з ПДВ, у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім випадків, передбачених пп.  189.9 ПКУ).

Як складати такі ПН, ми писали тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»