• Посилання скопійовано

Продаж автомобіля юрособі: які податки необхідно сплатити?

ТОВ на балансі має автомобіль, який було придбано у салоні у 2018 році. Керівник прийняв рішення про його продаж. Як документально оформити продаж? Чи потрібно проводити експертну оцінку? Як відобразити продаж в обліку? Як визначається ціна авто та які податки має сплатити підприємство?

Документальне оформлення продажу авто

Рішення про продаж автомобіля оформлюється відповідним наказом керівника підприємства.

Безпосередньо сам продаж здійснюється на підставі договору купівлі-продажу. Такий договір укладається у письмовій формі, оскільки підлягає державній реєстрації, зокрема в органах МВС.

На вибуття автомобіля з балансу підприємства (на дату його передачі) складається або документ за формою №ОЗ-1 або видаткова накладна. Також робиться відмітка в Інвентарній картці обліку основних засобів (форма №ОЗ-6) та Інвентарному списку основних засобів (форма №ОЗ-9).

 

Експертна оцінка

Законодавством не передбачено обов’язку здійснювати експертну оцінки авто при його реалізації. Однак така оцінка може знадобитись якщо покупцем є фізособа, для доведення того, що автомобіль був реалізований не нижче ринкових цін з метою уникнення обов’язку нарахування ПДФО та ВЗ на суму заниження вартості. Детальніше це питання ми розглянемо далі.

Таким чином, ціна продажу автомобіля вільно узгоджується та встановлюється виключно між продавцем та покупцем на договірних умовах. Законодавчо державного регулювання таких цін не передбачено.

 

Бухоблік

Згідно з п. 9 П(С)БО 27, необоротні активи, утримувані для продажу, відображаються в бухобліку та фінзвітності на дату балансу за найменшою з двох величин - балансовою вартістю або чистою вартістю реалізації. Отже, на дату прийняття рішення про виведення з експлуатації такого авто з метою продажу списується його нарахована амортизація (Дт 131 Кт 105), а балансова вартість переноситься на вартість необоротних активів утримуваних для продажу (Дт 286 Кт 105).

При безпосередній передачі автомобіля покупцю в обліку його балансова вартість відноситься до складу витрат, а договірна вартість відповідно до складу доходу:

Операція

Дт

Кт

Сума*

Передано авто покупцю за договірною вартістю

377

712

150 000 грн.

Нараховано ПЗ з ПДВ виходячи з договірної вартості

712

641

25 000 грн.

Нараховано ПЗ з ПДВ** на суму перевищення балансової вартості над договірною ((200 000 – 125 000)*20%)

949

641

15 000 грн.

Списано балансову вартість автомобіля

943

286

200 000 грн.

* Суми умовні

** Нараховується лише у випадку, якщо балансова вартість ОЗ перевищує його договірну ціну реалізації.

 

ПДВ

Операція з продажу автомобіля є об’єктом оподаткування ПДВ на загальних підставах. База оподаткування в даному випадку визначається виходячи з договірної вартості автомобіля. При цьому, згідно з пп. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни).

Отже, платник податку нараховує ПЗ з ПДВ виходячи з вартості авто за яку він продається, однак не нижче його балансової вартості на дату продажу. Відповідно до цього, на дату виникнення ПЗ з ПДВ (дата першої події – або передача авто або отримання передоплати за нього) постачальник складає податкову накладну:

  • на покупця якщо він платник податку (або на «неплатника» у разі продажу неплатнику ПДВ) виходячи з договірної вартості автомобіля;
  • на себе з типом причини «15» на різницю перевищення балансової вартості авто над його договірною ціною (детальніше про це тут).

 

Прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(с)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Якщо платник податку податкові різниці не застосовує, то продаж автомобіля впливає на фінрезультат виключно за наведеними вище правилами бухгалтерського обліку. А от великим платникам податку варто звернути увагу на таке:

  • за пп. 138.1 ПКУ фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів та/або нематеріальних активів, визначеної відповідно до НП(с)БО або МСФЗ, у разі ліквідації або продажу такого об’єкта;
  • за пп. 138.2 ПКУ фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів та/або нематеріальних активів, визначеної з урахуванням положень ст. 138 ПКУ, у разі ліквідації або продажу такого об’єкта.

 

ПДФО та ВЗ

Оскільки фізособа за зазначеною операцією є покупцем і сплачує за придбаний актив, то його вартість не є оподаткованим доходом такого покупця і в формі №1ДФ не відображається. Однак, пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ встановлено, що дохід фізособи у вигляді додаткового блага може виникнути у розмірі суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку.

Отже, якщо продаж автомобіля здійснюється юридичною особою фізичній особі за звичайними цінами, то об'єкта оподаткування податком на доходи фізичних осіб у фізичної особи не виникає, оскільки фізична особа фактично несе витрати на придбання майна.

Якщо при продаж автомобіля юридичною особою здійснюється фізособі нижче звичайних цін на такий автомобіль, то у такої фізичної особи виникає дохід у розмірі такої різниці, а продавець є податковим агентом такої фізособи (відображає в ф. №1ДФ такий дохід з ознакою "126").

От для підтвердження того, що автомобіль продано за ціною не нижче його звичайної вартості може знадобитись експертна оцінка. Однак ще раз зазначимо, що її проведення не є обов’язковим і платник податку може скористатись і іншими методами визначення звичайної ціни. Детальніше про нюанси визначення звичайної ціни при продажу автомобіля фізособі ми писали тут та тут.

У разі продажу автомобіля юрособі визначати звичайну ціну не потрібно, оскільки в такому випадку оподаткування ПДФО не виникає.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    Сьогодні 13:237
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    Сьогодні 12:0616
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    Сьогодні 10:193
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202413
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202424